Aziz Kocaoğlu: Konak ve Karşıyaka tramvaylarının temelinin atılacak!
İzmir'in ilk solar çamur kurutma tesisinin açılış töreninde konuşan Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yakında Konak ve Karşıyaka tramvaylarının temelinin atılacağını ve teleferik tesisinin bitirileceğini söyledi.
İzmir Büyükşehir Belediye atıksu arıtma çamurlarını güneş enerjisiyle kurutup ekonomik değere dönüştürecek ilk tesisi Menderes'te kurdu. Tesiste elde edilen elektrik enerjisi ve fosil yakıt kullanımını engelleyen nakliye tasarrufu, yıllık 1000 ton karbondioksitin atmosfere salınımını engelleyecek.
Torbalı, Tire ve Çandarlı'da benzer tesis kurulacak. Solar Çamur Kurutma Tesisi açılışına CHP İzmir milletvekilleri Alaattin Yüksel, Hülya Güven, Oğuz Oyan, İlçe belediye başkanları ve meclis üyeleri katıldı.
TEMİZLEMEK ZORUNDAYIZ
Kocaoğlu açılışta yaptığı konuşmada "Biz üretiyoruz, biz kirletiyoruz biz temizlemek zorundayız. İnsanlar sağlıklı hava ve suyun olduğu, fuar, kongre izleyeceğine inandığı kentlere geliyorlar. İzmir topyekün kentin kalkınması konusunda, bir taraftan tarım, sanayi, turizm, ticarete ayağa kaldırırken diğer taraftan olmazsa olmaz çevre yatırnnlarıyla Türkiye, Avrupa ve dünya ölçeğinde ses getiriyor. Bugün çevre yatıranları konusunda, hep söylüyorum yer arayışını sürdürdüğümüz evsel atıkların geri kazanımı hariç Türkiye'de tekiz. Dünyada Almanya bu konuda çok ileridir. Orayla yarışacak, kıyaslanacak duruma geldik" dedi. Kocaoğlu, İzmir Biiyükşehir Belediyesi'nin izmir metrosunun Üçkuyular hattını açılmasıyla, kentin gündemini meşgul eden konuyu gündemden çıkardığını söyledi.
TRAMVAYDA SONA DOĞRU
Önümüzdeki günlerde teleferik tesisinin biteceğini belirten Kocaoğlu "Uluslar arası Yeni Fuar alanında ciddi çalışmamız var. Yakında tramvayın temel atmasında buluşacağız. Ulaşımda 90 dakika Türkiye'de ilk kez başlayan uygulamadır. Şimdi aktarmalı sisteme geçtik. Tabii ki alışkanlıkları birdenbire, üç beş günde değiştirmek mümkün değil bir de menfi propoganda da var. Kentin ve kentlinin aleyhine hiçbir konuyu ne düşündük ne imza atık. Aktarmalı sistem kentin kentlinin lehine sistemdir. Yerleşmesi için gayret gösteriyoruz. Hatalar varsa, telafisi mümkün durumlar varsa düzeltmeye hazırız. Elbirliğiyle aktarmalı sistemi yerleştirmek zorundayız. Raylı sistemler artıkça, tramvay metro, banliyö arttıkça aktarmalı sistem daha da oturacak. Önemli olan bu koşullan hazırlamaktır. Tüm gücümüzle Eylül ayı ortalarında, okulların açıldığı dönemde aksaklık yaşanması için çalışıyoruz" dedi.
Tesisi'nde atıksu arıtımı faaliyeti oluşan günlük 5.5 ton çamur, 15 ton kapasiteli nakliye araçları vasıtasıyla Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'ne ulaştırılmakta ve kapasitesi nedeniyle yılda ortalama 133 sefer yapılmaktaydı. Solar kurutma yöntemi ile elde edilen elektrik enerjisi ve fosil yakıt kullanımını engelleyen nakliye tasarrufu, yıllık 1000 ton karbondioksitin salımının engellenmesini sağlayacak. Böylece yılda 1500 adet ağaç doğaya kazandırılmış olacak.
İzmir 9 Eylül Gazetesi