Baba ölürse miras anneye geçer mi?
Miras paylaşımı pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Özellikle miras payları bilinmek isteniyor. İşte bu konudaki detaylar!
BABA ÖLÜRSE MİRAS ANNEYE GEÇER Mİ?
Ölen kişinin çocuğu olmaması durumunda miras, ölen kişinin eşine ve/veya anne-babasına ve kardeşlerine kalır. Eğer ölen kişinin eşi yoksa, miras anne ve babası ile kardeşleri arasında eşit olarak paylaştırılır. Bekar olarak ölen birisinin mirası, anne ve babasına eşit olarak paylaştırılır.
BABA ÖLÜNCE EŞİNE NE KADAR MİRAS DÜŞER?
Miras bırakanın ana ve baba zümresi ile birlikte mirasçı olur ise mirasın yarısı, üçüncü miras bırakanın büyük ana ve büyük babaları ve onların çocukları ile beraber mirasçı olur ise mirasın dörtte üçü, bunlar da yoksa mirasın tamamı eşe kalmaktadır.
DEDEDEN KALAN MİRAS TARLA TAPUSU NASIL ALINIR?
Miras kalan gayrimenkul satışını gerçekleştirmek için tüm varislerin tapuya gitmesi veyahut ortak bir temsilci atamaları yeterli olacaktır. Varisler, gayrimenkul satışı konusunda anlaşamadıkları zaman Sulh Mahkemesi'ne başvuruda bulunabilir.
ANNEM KENDİ HİSSESİNİ BANA DEVREDEBİLİR Mİ?
Bir mirasçı, diğer bir veya birkaç mirasçıya ya da tüm mirasçılara payını dilediği oranlarda devredebilir. Miras payının devri için kural olarak tapu sicil müdürlüğünde resmi senet düzenlenir. Ancak Medeni Kanunun 677. Maddesinde belirtilene göre, bunun noterde düzenlenmesi de mümkündür.
MİRAS HAKKI KAÇ YIL SONRA DEVLETE KALIR?
Yaşayıp yaşamadığı bilinmeyen bir kimsenin malvarlığı veya ona düşen miras payı 10 yıl resmen yönetilir ise ya da malvarlığı böyle yönetilenin 100 yaşını dolduracağı süre geçerse, Hazinenin istemi üzerine o kimsenin gaipliğine karar verilmektedir.
Deprem sigortası yaptırmayı düşünenler aman dikkat! Bu duruma sakın düşmeyin!
Prefabrik ev duvarları sağlam mı? Prefabrik ev depreme dayanıklı mı?