11 / 05 / 2024

Baba sağlığında malını istediğine verebilir mi? Tüm miras bir çocuğa bırakılır mı?

Baba sağlığında malını istediğine verebilir mi? Tüm miras bir çocuğa bırakılır mı?

Mirasın sözlük anlamı, Ölen bir yakınından kalan mal mülk, para veya servet, tereke olarak belirtilmesidir. Peki bu miras işleri nasıl yürümektedir. İşte merak edilenler!



TÜM MİRAS BİR ÇOCUĞA BİRAKILIR MI?

Yasal olarak bakıldığı zaman bir kişi mirasını istediğine bırakma hakkına sahiptir. Ama tamamını bir kişiye bırakamaz. Yasal mirasçıları, her şartta mirastan pay almak zorundadır. Medeni Kanunda belirtilene göre, kişi ölmeden önce vasiyetname ile mirasını istediği kişi ya da kişilere bırakabilir.

BABA SAĞLIĞINDA MALINI İSTEDİĞİNE VEREBİLİR Mİ?

Muris sağlığında yani miras bırakan kişi, terekesinde bulunan mallar üzerinde sahip olduğu mülkiyet hakkını tasarruf özgürlüğü içerisinde devredebilme hakkına sahiptir. Dolayısıyla sorusuna murisin sağlığında baba malını istediği çocuğuna verebilir mi diye sorulduğu zaman geçerli bir hukuki işlem ile muris istediği kişiye mal devrini gerçekleştirebilir.

MİRASÇILARDAN BİRİ İMZA VERMEZSE SATIŞ YAPILIR MI?

Mirasçılardan biri imza vermez ise anlaşmanın olmamasından dolayı her bir mirasçının mahkemeye başvurma hakkı doğar. Mahkemeye başvuran mirasçı, sözleşme veyahut kanuna göre ortaklığı sürdürmekle yükümlü olmadıkça paylaşma istenebilir.

HİSSELİ TAPU ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Hisseli arsa alırsanız öncelikle Tapu Sicil Müdürlüğü'nde ve Noter'de yapılacak İşlemleri tamamlayın. Hisseli bir arsayı satın alırken yapmanız gereken işlemler arasında mutlaka Tapu Sicil Müdürlüğü'ne ve notere giderek ilgili arsanın satın almak istediğiniz bölümünün sınırları çizmenizdir. Parsel tespitinin yapılması, daha sonra sorun yaşamanızı engelliyor.

HİSSELİ TAPU ÜZERİNE EV YAPILABİLİR Mİ?

Hisseli olan bir arsaya ev yapılması mümkündür. Ama hisseli arsada hangi bölümün hangi hissedara ait olduğunun tespit edilemediği için ev yapmak için herkesin onayı alınmalıdır. Onay almadan hisseli arsaya ev yapılması halinde diğer hissedarların mülkiyet hakkı ihlal edilmiş sayılır.

Promosyonda yarış bitmiyor! O üç banka kesenin ağzını emekliye açtı! Ocak ayının sonuna kadar…

Kağıthane İstanbul Havalimanı metro hattı ne zaman açılacak? Kağıthane metro hattı nereden geçecek?


Geri Dön