Bahçeşehir Okulları yurtdışında da kampüs açacak!
Başta ABD ve Kazakistan olmak üzere farklı ülkelerde K12 seviyesinde okullar açmayı da planladıklarını söyleyen Bahçeşehir Okulları İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Yücel "Kaliteli eğitimimizi bir Türk markası olarak global seviyeye taşımayı amaçlıyoruz" diye konuşuyor.
Bahçeşehir Okulları, yaklaşık 50 yıldır eğitim alanında faaliyet gösteren Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları'nın bir parçası olarak 1994 yılında EnverYücel tarafından kuruldu, ilk kampüsü Bahçeşehir'de açılan okulun, bugün Türkiye genelinde 81 kampüsü, 4 bin çalışanı ve yaklaşık 45 bin öğrencisi bulunuyor.
Türkiye'de tüm bölgelerde toplam 42 ilde kampüsü olan Bahçeşehir Okulları, 2017-2018 eğitim ve öğretim yılında Türkiye genelinde 20 kampüs açmayı planlıyor.
Önümüzdeki yıl yaklaşık 2 bin kişiyi istihdam etmeyi ve 10 bin yeni öğrenciye ulaşmayı hedeflediklerini söyleyen Bahçeşehir Okulları icra Kurulu Başkanı Hüseyin Yücel ,STEM+A, kişiye özgü eğitim modeli, çift dilli eğitim, dijital eğitim, master 6 eğitim modelleriyle sektörün öncüsü olduklarını belirtiyor.
Yücel, Bahçeşehir Okulları’nı başarıya götüren nedenleri ve gelecek hedeflerini de Ekonomist dergisinden Fatoş Bozkuş'la paylaştı.
-Sizi bugünlere getiren kilometre taşı olarak gördüğünüz proje ve yatırımlar nelerdi?
-İlk kilometre taşımız elbette ilk kampüsümüzün Bahçeşehir'de açılması. Bundan sonraki önemli adımımız Florya ve Etiler kampüs-leriyle büyüme trendine girmemiz, ikinci kilometre taşımız Bahçeşehir Okulları Fen ve Teknoloji Lisesini açmak çünkü Türkiye'de olmayan bir eğitim modelini ilk kez bu lisemizde uyguladık. Bu model sadece ülkemiz için değil dünyada da ses getiren örnek bir okul oldu. Aldığımız başarılı sonuçlar ve akademik başarımızın geldiği noktada bu eğitim modelinin önemli bir rolü var. Bir diğer belirleyici dönüm noktasının, 2012 yılında gerçekleştirdiğimiz yatırım ortaklığımız olduğunu söyleyebiliriz. Bu ortaklığın getirdiği maddi güçle kampüs sayımızı 81'e çıkardık ve kaliteli eğitimi ülkemizin her yerine taşımayı başardık. Son olarak da geçtiğimiz Haziran ayında hisselerin tamamını devralarak yolumuza devam ediyoruz.
-Bugün kaç okulunuz var,Türkiye'de kaç ilde varsınız?
Türkiye genelinde 81 kampüsümüz, 4 bin çalışanımız ve yaklaşık 45 bin öğrencimiz bulunuyor. Türkiye'de tüm bölgelerde toplam 42 ilde kampüsümüz bulunuyor. Ayrıca büyük ilçelerde de kampüslerimiz mevcut.
-Büyüme stratejiniz nedir?
Her yıl Türkiye genelinde ortalama 15 kampüs açıyoruz. İstanbul başta olmak üzere tüm büyük illerde yeni kampüsler açmayı hedefliyoruz.
Anadolu'da da tüm bölgelerde kampüs sayımızı her yıl artırıyoruz. Bu yıl itibarıyla Türkiye genelinde 42 ilde kampüslerimiz bulunuyor. Hedefimiz her ilde bir Bahçeşehir Okulları kampüsü açmak ve büyük ilçelerdeki kampüs sayımızı artırarak kaliteli eğitimi ülkemizin her köşesindeki çocuklara ulaştırmak.
-Kurumunuz 2016'yı nasıl geçirdi?
2016 bizim için çok önemli bir yıldı çünkü hisse devri gerçekleştirdik. Yatırım ortağımızda bulunan hisselerin tamamını Enver Yücel ve Hüseyin Yücel olarak devraldık. 2016 yılında 16 yeni kampüs açtık. Yine 2016 yılında 2 bin kişilik yeni istihdam yarattık.. Büyümeye ve okul sayımızı artırmaya önümüzdeki yıllarda da devam edeceğiz, iki yıl içinde hedefimiz 100 kampüs sayısına ulaşmak.
-2017'ye ilişkin yatırım, büyüme, istihdam ve öğrenci hedefiniz nedir?
2017-2018 eğitim ve öğretim yılında Türkiye genelinde 20 kampüs açmayı planlıyoruz. Yaklaşık 2 bin kişiyi istihdam etmeyi ve 10 binyeni öğrenciye ulaşmayı hedefliyoruz. Bunlar elbette sayısal büyümeler. Ama bizim öncelikli hedefimiz ve asıl başarımız akademik gelişime yaptığımız katkı. Ülkemizde eğitim sisteminin dönüşümünde etkin rol oynuyoruz. Ülkemizi geleceğe taşıyacak çocuklarımızı layıkıyla yetiştiriyoruz. Bizim asıl başarımız ve gururumuz budur.
-Sizi bugünkü büyüklüğe ve başarıya taşıyan ne oldu? Nerede fark yarattınız?
STEM+A, Kişiye Özgü Eğitim Modeli, Çift Dilli Eğitim, Dijital eğitim, Master 6 eğitim modellerimizle ülkemizde eğitimin öncüsüyüz. Fen ve Teknoloji lisemizin başarısını dünya takip ediyor. Yenilikçilik bizim
DNA'mızda var. Değişen dünyanın ihtiyaçlarına cevap veren yenilikçi eğitim modellerini başarıyla uyguluyoruz. Elbette ülkemizdeki ulusal sınav gerçeğini de unutmuyor ve öğrencilerimizi sınavlara eksiksiz hazırlıyoruz. Ulusal sınav başarısında Türkiye'nin en başarılı okuluyuz ama aynı zamanda öğrencilerimizin her alandaki başarıları da bu konuda doğru yolda olduğumuzu gösteriyor.
-Gelecek 5 yılda Bahçeşehir Okullarını nerede görmek istiyorsunuz? 5 yıl içinde ne tür projeleri hayata geçirme niyetiniz söz konusu?
Önümüzdeki 5 yıllık dönemde kampüs sayımızı 150'nin üzerine çıkaracağız. Bu da daha çok istihdam yaratmak ve daha çok öğrenciye kaliteli eğitim sunmak demek. Yine gelecek hedeflerimizden en önemlisi yurt dışı projelerimizi hayata geçirmek. Başta ABD ve Kazakistan olmak üzere farklı ülkelerde K12 seviyesinde okullar açmayı ve kaliteli eğitimimizi bir Türk markası olarak global seviyeye taşımayı amaçlıyoruz. Tüm bu büyüme ve kaliteli eğitimi yaygınlaştırma planlarımız için toplam 310 milyon dolarlık yatırım yapmayı öngörüyoruz.
-Markalaşma konusunda ne tür çalışmalar yaptınız?
Bahçeşehir Okulları Avrupa'nın en büyük eğitim kurumu olan BU-EK'in parçası olarak Türkiye'nin en değerli K12 markası. Bu marka değerini kaliteli eğitimimiz, öncülüğümüz, eğitimcilerimize verdiğimiz değer ile pekiştiriyoruz. Yani bu marka değeri bir tesadüf değil, yıllardır sistematik bir şekilde yaptığımız çalışmaların sonucudur. Bundan sonraki amacımız bu markayı global boyuta taşıyarak dünyanın saygın eğitim markası yapmaktır.
"ÖDÜLÜMÜZ ÇOK"
Bahçeşehir Okulları İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Yücel bugüne kadar pek çok ödül aldıklarını söylüyor. Yücel konuşmasını şöyle sürdürüyor:
"Mükemmel Okullar Birliği tarafından sadece Amerika'daki okullara verilen 'Mavi Kurdele Eğitimde Mükemmellik Ödülü'ne yurtdışından ilk kez Bahçeşehir Okullarına layık görüldü. Kumcumuz Enver Yücel BM himayesinde verilen UNCA ödülüne layık görülen ilkTürk eğitimcisidir. Ödülünü geçtiğimiz yıl Ban Ki Moon'dan aldı. Son olarak eğitime yaptığı global katkılardan dolayı İtalya'da FOEDUS ödülünü aldı."
Fatoş Bozkuş/Ekonomist