Bakan açıkladı! Alışverişlerde artık yeni dönem!
Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, alışverişlerde yeni bir dönemin başladığını duyurdu. İşte detaylar!
TCMB Başkanı Kavcıoğlu, TCMB 2022 yılı için 91'inci Hesap Dönemi Olağan Genel Kurul Toplantısında bir konuşma yaptı. Genel Kurulun açılışına sunumla başlayan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, enflasyonun genel görünümde bir iyileşme olduğunu ve 2022 yılının ikinci yarısından başlayarak bu zamana kadar ana eğilimde kademeli normalleşmenin başladığını belirtti.
ALIŞVERİŞLERDE YENİ DÖNEM
Başkan Şahap Kavcıoğlu alışverişlerde artık yeni bir dönemin başladığını belirterek, "FAST sisteminin alışverişte kullanımı için karekod kurulumunu tamamlamış bulunmaktayız" diye konuştu.
Liralaşma stratejisinin enflasyonda kalıcı iyileşmeye sebep olacağını söyleyen Kavcıoğlu, “Önümüzdeki dönemde liralaşma stratejisi için uygulanan politika bileşimi, sağlıklı kredi büyümesi kanalı ile finansal istikrarı ve finansman maliyetiyle potansiyel üretimi desteklemeyi sürdüreceğiz. Arz talep dengesine de olumlu katkıda bulunulacak. Bu kapsamda fiyatlama davranışlarında ve enflasyon beklentilerinde iyileşmeyle enflasyonda kalıcı düşüş meydana gelecektir” dedi.
TÜRKİYE EKONOMİSİ KESİNTİSİZ BÜYÜYECEK!
Kavcıoğlu konuşmasına "2022 yılında pandemi döneminin olumsuz etkileri henüz tam olarak giderilememişken, yakın coğrafyamızda meydana gelen Rusya-Ukrayna Savaşı neticesinde arz kısıtları yeniden belirginleşmiş; başta enerji olmak üzere küresel emtia ve gıda fiyatlarında hızlı artışlar yaşanmıştır. Savaş sonucunda ortaya çıkan jeopolitik belirsizliklerin dışında pandeminin ardından devam eden arz ve talep dengesizlikleri enflasyonun küresel ölçekte hızlı bir şekilde artarak tarihi yüksek seviyelere çıkmasına neden olmuştur" olarak belirtken, 2022 yılında küresel arz şoklarına ve Rusya-Ukrayna Savaşı kaynaklı olumsuz jeopolitik gelişmelere kıyasla Türkiye ekonomisinin kesintisiz olarak büyümeyi sürdüreceğini kaydetti.
TCMB Başkanı Kavcıoğlu, konuşmasının devamında şunları söyledi; "Tüketici fiyatları senelik enflasyonu geçtiğimiz yılın ilk yarısında küresel enerji, emtia ile gıda fiyatlarında meydana gelen hızlı artışlar, tedarik sürecindeki aksaklıklar ve 2021’in son çeyrek dönemde döviz piyasalarında meydana gelen ekonomik temellerden uzak fiyat oluşumlarının etkisi hızla yükseldi. Küresel arz şoklarının etkilerini yitirmesi ile beraber döviz piyasalarında görülen ilerlemenin, istikrarın, 2022’nin ikinci yarısından itibaren enflasyonun ana eğiliminde artık kademeli normalleşme süreci başlamıştır.”