18 / 05 / 2024

Bakan Bilgin açıkladı! Çalışma saatleri kısalacak mı?

Bakan Bilgin açıkladı! Çalışma saatleri kısalacak mı?

Çalışma saatlerinin kısalıp kısalmayacağı işçilerin gündeminde yer alıyor. Bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin açıklama yaptı. İşte detaylar!



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bakan Bilgin Memur-Sen Genel Kurulu'na katılım sağladı. Bakan Bilgin kurulda konuşma yaparak, yaklaşık 100 yıl önce emekçilerin çalışma sürelerinin kısaltılması adına yaptıkları eylemleri hatırlattı ve şunları söyledi;

BAŞKA ÇAĞDA YAŞIYORUZ!

"Bu konudaki ilk eylem Chicago’da çalışma sürelerinin 10 saate düşürülmesine dair bir konuydu. Fakat daha sonra eylemler genişledi ve büyüdü. Dünya çapında yayıldı ve 8 saat talepleri meydana çıktı. Yaklaşık olarak yine 100 yıla yakındır ya da 100 yıldan biraz daha fazla da dünyanın çeşitli ülkelerinde Uluslararası Çalışma Örgütü kuruluşu ile çalışma süreleri 8 saate düşürüldü. Şimdi ise bir başka çağda yaşamaktayız. Bu 8 saat talebinin olduğu dönem herkesin de bildiği gibi sanayi çağının başladığı dönemdi. Şimdi soru şudur ki;

Bundan 100 yıl önce işçiler 1 saatte ne kadar, çalışanlar da 1 saatte ne kadar ürün üretiyorlardı, hizmet üretiyorlardı, bugün 1 saatte ne kadar üretiyorlar? Herhalde araya giren bu teknolojik gelişmelerle, bu teknolojik ilerleme ile işçilerin, emekçilerin, hizmet sektöründe çalışan emekçilerin üretmiş oldukları değer, ürettikleri ürün, ürettikleri hizmet de katlanıyor.

YENİDEN DÜZENLEME!

Bunun için artık günümüzde tartışılan, bu 1 Mayıs günlerinde tartışılması gereken ilk şey çalışma sürelerinin halihazırda sanayi çağının başlangıcında talep edilen 8 saatte kalması olabilir mi? Elbette açıkça bu olamaz. Bu gelişmelerle Türkler de çalışma hayatımızı modernize edip, çalışma sürelerinin tekrardan daha insani şartlarda, emeğin verimliliğini birim verimliliğindeki artışı göz önüne alınarak yeniden düzenlememiz gerekir. İngiltere’de bir pilot çalışmaya imza atıldı ve 6 saat uygulamasına geçilme kararı alındı, 6 saatten sonra bunun da yetersiz olduğu için 5 saat denemesine geçildi. Dünyanın pek çok yerinde başta akademisyenler de başta olmak üzere bu çalışmalar yapılıyor."


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön