27 / 06 / 2024

Bakan Şimşek açıkladı! Bahşiş ve motokurye gelirlerine yeni vergi mi geliyor? 

Bakan Şimşek açıkladı! Bahşiş ve motokurye gelirlerine yeni vergi mi geliyor? 

Hazine ve Maliye Bakanlığı, sektörden gelen talep üzerine, bahşiş gelirleri ile motokurye faaliyetlerinin vergilendirme usulünde değişikliği de vergi paketi hazırlıklarına dahil ederken, bu alanlarda yeni vergi uygulanmayacağı ifade edildi. 



Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlıkları yürütülen pakette, vergilendirmede kolaylık isteyen sektörlerin talepleri de değerlendirmektedir. İlgili sektörlerin başvurusu üzerine, bahşiş gelirleri ve motokurye faaliyetlerinden elde edilen gelirlere yeni vergi ihdas edilmeden, bu alanlardaki vergilendirme usulünün kolaylaştırılması için çalışmalar yapıldığı kaydedildi. 

MOTOKURYELERİN DEFTER TUTMASI ZORUNLU OLMAYACAK

Motokurye faaliyetlerinden doğan ve ticari kazanç olarak vergilendirilen kazançların, tevkifat usulü ile verilendirilmesine yönelik basit vergileme usulüne geçilmesi de hedefleniyor.

Kuryelerin, hizmet sözleşmesi kapsamında bir işverene bağlı olarak çalışmaları halinde elde ettikleri gelir ücret olarak vergilendiriliyor. Kendi nam ve hesabına bağımsız olarak çalışmaları durumda ise elde edilen gelir ticari kazanç kapsamında değerlendiriliyor ve teslim hizmetleri KDV'ye tabi tutuluyor. Ticari kazanç mükellefi olarak faaliyette bulunan 126 bin 112 motokurye bulunuyor. Motokuryeler ve mesleki birliklerden gelen talepler üzerine, bunların defter tutma, belge düzenleme, geçici ve senelik beyanname verme gibi yükümlülükleri yerine kolay şekilde vergilendirilmelerine yönelik düzenleme yapılması için çalışmalar tamamlandı.

 Bakan Şimşek açıkladı! Bahşiş ve motokurye gelirlerine yeni vergi mi geliyor? 

Ayrıca, ticari kazanç mükellefi olan motokuryelere bu hizmetlerinin karşılığı olarak gerçekleşen ödemelerden belli oranda tevkifat yapılacak ve bir takvim yılı içinde elde ettikleri gelirlerin de tarifenin 4. dilimini (bu yıl için 3 milyon lira) aşmaması halinde tevkifat nihai vergi olacak.

Buna göre, yapılacak olan uygulamaya geçenlerin, defter tutma, belge düzenleme, geçici ve yıllık beyanname verme yükümlülükleri de olmayacağı ifade edildi. Ayrıca, bunların hizmet ifaları KDV'den de istisna tutulacak.

Öte yandan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, düzenlemeye ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Bu kapsamda da, Bakan Şimşek, "Motokurye gelirlerine, ile garsonların bahşişine yeni vergi gelmeyecek ve  muafiyet gelecek. Motokurye faaliyetleriyle bahşiş gelirlerinin vergilendirilmesini kolaylaştırıyoruz. Düzenleme ile motokurye faaliyetlerinden doğan ticari kazançlar basit usulde vergilendirilecek, bahşiş gelirleri normal ücret geliriyle ilişkilendirilmeyecek ve hizmet bedelinden ayrı gösterilerek KDV’ye tabi olmayacak" diye yazdı.

Kirada yüzde 25 zam sınırlaması kalkıyor: Kiracılar korkuyla zam dönemini bekliyor!

Yeni vergi paketinde ÖTV indirimine kısıtlama mı geliyor?

Bakan Şimşek açıkladı! Zorunlu afet sigortası devreye giriyor...

Deprem teminati için binalar, diğer afetler için binalar ve taşınır mallar teminat altına alınıyor! 

 


Geri Dön