16 / 05 / 2024

Bakanlık duyurdu! Elektronik eşyada artık bunu yapmak zorunlu!

Bakanlık duyurdu! Elektronik eşyada artık bunu yapmak zorunlu!

Yeni düzenlemeye göre, elektronik eşya üreticilerinin, yılda en az bir kez atık elektrikli elektronik eşyaların etkin şekilde toplanması amaçlı geri alma kampanyası yapması zorunlu hale geliyor. Bu çerçevede global markaların da Türkiye’de yetkili temsilci bulundurması gerekiyor.



ÜRETİCİYE GERİ DÖNÜŞÜM YÜKÜMLÜLÜĞÜ GELİYOR

Sürdürülebilir şekilde çevrenin korunması amacını taşıyan “Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Yönetimi Yönetmeliği”, ulusal ölçekli strateji ve politikalar göz önünde bulundurularak Avrupa Birliği (AB) mevzuatına uyumu çerçevesinde yeniden ele alındı.

Bu çerçevede  elektrikli ve elektronik eşya üreticilerine, bu ürünlerin tasarımı ve üretimi sırasında, ürünlerin atık olduktan sonra kolayca parçalanması, ayrıştırılması, yeniden kullanıma hazırlanması ve geri kazanılması için yükümlülük getirildi.  Düzenlemede ayrıca üreticilerin, ürünlerinin geri dönüşümünü ve geri kazanımını kolaylaştıracak malzeme ve parçaları kullanmaları ve yeni tasarım ürünlerinde ise teknik açıdan uygun olması durumunda geri dönüştürülmüş malzeme kullanmaya öncelik vermeleri yükümlülüğü getiriliyor.

 Bakanlık duyurdu! Elektronik eşyada artık bunu yapmak zorunlu!

YILDA EN AZ BİR KEZ KAMPANYA YAPACAKLAR

Yeni düzenlemelere göre,  üreticiler bu konuda kampanya da yapacak ve kamuoyuna duyuracaklar. Buna göre üretici şirketler, yılda en az bir kez marka, model, üreticisi ve içeriğine bakılmaksızın evsel nitelikteki atık elektrikli ve elektronik eşyaları münferiden veya dağıtıcılarla iş birliği içinde geri alma kampanyaları düzenleyecekler. Bu kampanyaları, sosyal medya da dahil, uygun iletişim kanallarıyla da kamuoyuna duyurmaları gerekiyor.

EYT’yi bekleyenler dikkat! Emekli maaşları düşük mü olacak?

Samsung’dan sürdürülebilir kalkınmaya 10 milyon Dolar!

Yılbaşı alışverişi yapacaklar mutlaka okuyun! Siber Güvenlik Uzmanı uyardı! Türlü türlü yöntemleri var!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön