05 / 07 / 2024

Bakanlık olaya el attı! Kuru soğanda son durum ne?

Bakanlık olaya el attı! Kuru soğanda son durum ne?

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2022 senesinde Türkiye'nin ihtiyacını karşılayacak seviyede kuru soğan üretimi olduğunu ve yeni hasatlarla beraber halkın ihtiyacının fazlasıyla karşılanacağını duyurdu. 



Tarım ve Orman Bakanlığı, son dönemde yüksek fiyatıyla gündeme gelen ve eleştiri konusu olan kuru soğan üretimiyle ilgili, “Nisan ayı ile birlikte  Adana  ve Hatay'da turfanda soğan hasadı başlamıştır. İçinde bulunduğumuz bu dönemde, geçen seneden daha fazla bir rekolte söz konusudur” açıklamasını yaptı. İşte detaylar...
Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'deki soğan üretimi ve piyasaya arzıyla ilgili basın açıklaması yapılmasına ihtiyaç duyulduğu söylenerek, "Türkiye'de son 10 senelik ortalamalara göre senede 2 milyon 100 bin ton kuru soğan üretilmekte olup 2022 senesinde 2 milyon 350 bin ton kuru soğan üretim gerçekleşmiştir. Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine göre, 2021/2022 pazarlama yılında yurt içi kullanım miktarı 2 milyon 87 bin ton ve yeterlilik oranı yüzde 114,7'dir. Bu veriler ışığında ihtiyacımızı karşılayacak düzeyde kuru soğan üretiminin gerçekleştirildiği ortaya çıkmaktadır. Sahip olduğumuz arazi varlığı ile farklı coğrafi bölgelerimizde değişen iklim özellikleri, Türkiye'nin bir bölgesinde ekim yapılırken bir başka bölgemizde hasat yapmaya olanak tanımaktadır. Böylece halkımızın gıda ihtiyacı kesintisiz bir şekilde karşılanmaktadır" ifadelerine yer verildi.


 


Geri Dön