15 / 05 / 2024

Bakan Nebati: Ülkemiz yıllık bazda en yüksek büyüyen ikinci ülke olmayı başarmıştır

Bakan Nebati: Ülkemiz yıllık bazda en yüksek büyüyen ikinci ülke olmayı başarmıştır

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati sosyal medya hesabından, TÜİK tarafından açıklanan birinci çeyrek büyüme rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.



Türkiye ekonomisinin, bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre reel yüzde 4 büyüme kaydettiğini belirten Nebati, "Böylece ülkemiz, verisi açıklanan AB ve OECD ülkeleri arasında yılın ilk çeyreğinde yıllık bazda en yüksek büyüyen ikinci ülke olmayı başarmıştır." diye belirtti.

Sıkı küresel finansal şartlarının sürdüğünü ve küresel ticaretin zayıf seyrettiği bir dönemden geçildiğine dikkat çeken Nebati, zorlu dış konjonktüründen ziyade asrın deprem felaketini de yaşandığı bu dönemde yatırım, üretim ve istihdamdan asla taviz vermediklerini belirtti.

Mali disiplinle elde edilen mali alan sayesinde, depremin ekonomi üzerinde açtığı yaraları günbegün telafi ettiklerini belirten bakan Nebati, "Ayrıca, potansiyel üretimin artması ve sürdürülebilir büyümenin devamı için önem arz eden makine ve teçhizat yatırımları, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 8 büyümüş ve kesintisiz artışını 14'üncü çeyreğe taşımıştır" dedi.

Bakan Nebati: Ülkemiz yıllık bazda en yüksek büyüyen ikinci ülke olmayı başarmıştır

Bilinmelidir ki ilk çeyrekte sadece yüksek büyüme gerçekleşmemiş diye kaydeden Bakan Nebati, "Aynı zamanda büyümenin kapsayıcılığı da korunmuştur." değerlendirmesi yaptı.

Nebati, 2023'ün ilk çeyreğinde istihdamın, geçen senenin aynı dönemine göre yaklaşık 1,6 milyon kişi yükselirken işsizlik oranının yüzde 9,9'a düşerek tek haneye gerilediğini belirtirken şunları kaydetti:

"Öte yandan, dar ve sabit gelirli kesimlere yönelik atmış olduğumuz adımlar sayesinde iş gücü ödemelerinin gayrisafi katma değer içerisindeki payı bir önceki yılın aynı dönemine göre 6,8 puan artarak yüzde 38'e yükselmiştir. Seçim belirsizliğinin ortadan kalktığı önümüzdeki dönemde, vatandaşlarımızın refah seviyesini daha ilerilere taşımaya kararlılıkla devam edeceğiz."

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi yüzde 71,81 arttı!

1 doları olan bile yaşadı! Dolar bugün rekor kırdı! Doları olanlar çabuk bu rakama bakın!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön