26 / 11 / 2024

Balıkesir Teknokent'in temeli atıldı!

Balıkesir Teknokent'in temeli atıldı!

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Balıkesir’de Teknokent ve S.S Altıeylül Ağaç İşleri Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi’nin temelini attı.




 

Balıkesir Büyükşhehir Belediyesi'nde yer alan habere göre, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Balıkesir’de Teknokent ve S.S Altıeylül Ağaç İşleri Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi’nin temel atma törenine katılım gösterdi.

İlk olarak Balıkesir Üniversitesi Kampusu içerisinde 11 bin 908 metrekare alan üzerinde 9 bin 771 metrekare alana inşa edilecek olan Teknokent temelini atan Bakan Özlü, “Teknokent açığı kapanırsa, ne dış ticaret ne de cari açık kalır” diye konuştu.

Teknokentin temel atma törenine Bakan Özlü’nün yanı sıra; Vali Ersin Yazıcı, BAUN Rektörü Prof. Dr. Kerim Özdemir, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, AK Parti İl Başkanı Hasan Demiraslan, oda başkanları ve il müdürleri katılım gösterdi.

Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Teknokent Genel Müdürü Mesut Eray,  “Türkiye nüfusunun yarıdan fazlasının bulunduğu ve üretimin yoğun olduğu bir bölgenin tam ortasında coğrafi konum olan Balıkesir, hükümetimizin ulaşım politikalarından olumlu etkilenmiş, son yıllarda yapılan köprü ve otoyollar ile Marmara ticari ringinin en önemli merkezi haline gelmiştir. 2017 yılında ülkemizde en fazla yatırım alan il olan Balıkesir ülke sanayisinde hızla yerini almaktadır. Borun merkezi Balıkesir’de artık tarım ve gıda sektörünün yanında elektrik ve elektronik malzeme imalatı, kimyasal ürünleri imalatı, makine ekipmanlarının imalatı ve hatta savunma sanayine imalat yapan firmaları da görmekteyiz. Bu firmaların yüksek teknolojiyle buluşmasını sağlamak çağımızın anahtar kelimeleri olan AR-GE ve inovasyona teşvik etmek en önemli misyonumuz olmuştur. Katma değeri yüksek ürünler üretebilmek için üründe ve üretimde dijitalleşmek gerekmektedir. Bilgi gücünün fiziki gücün önüne geçtiği teknoloji çağında inovasyonun ve dijitalleşmenin başlangıç noktası da teknokentlerdir. Üniversite ile sanayiciyi bir araya getirerek yeni teknolojilerin üretilmesine imkân sağlayacak olan Balıkesir Üniversitesi Teknokentin kuruluş süreci ile ilgili bilgi sunmak istiyorum. 15 Mart 2014 yılında Resmi Gazete’de yayımlanarak TGB olarak ilan edilmiş. 31 Ağustos 2015’te yönetici A.Ş kurulmuştur. 2017 yılında bina projeleri hazırlatılarak Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız tarafından onaylanmıştır. 2018 yılında firma tespit edilerek sözleşme imzalanmıştır. 12 Nisan’da inşaat ruhsatı alınmıştır. 11 bin 908 metrekare parsel alanı üzerinde toplam yapı inşaat alanı 9 bin 771 metrekaredir. 70 ofisin bulunduğu teknokentte ayrıca kuluçka merkezi ve TTO bulunacaktır” diye konuştu.

TEKNOKENT’İN TAKİPÇİSİ OLDUK

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu ise  “Göreve geldiğimiz günden bu yana teknokenti takip ediyoruz, Sayın Bakanımızın da büyük katkıları oldu. Balıkesir stratejik bir konuma sahip bir şehir. Karayolları ile tren yollarının birleştiği odak şehir. Maalesef diğer şehirlere baktığımızda arzu ettiği noktaya gelememiş. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olunca ben de bu yarışta varım diyen bir oldu. Hükümetimizin de ciddi destek ve yatırımlarıyla önemli mesafeler aldık. Sene 1974’de rahmetli Erbakan hoca OSB’nin temelini attık, o gün sahip çıkamamışız, dalga geçmişiz, temelini Ankara’ya götürüp tarlaya temel atıldı denilmişti. O gün temeli atılan illerin OSB’leri ciddi mesafeler aldı. Göreve geldiğimiz gün teknokent konusunu takip ettik. Süresi dolmak üzereyken arkadaşlarımızla bir araya gelip bir an önce bunu hayata geçirmek için çalıştık. Göreve geldiğimiz 5. Ayında temelini atıyoruz.” dedi.

77. TEKNOKENT OLACAK

Sıradan bir yerin temelini atmadıklarını belirten Bakan Özlü, "Bilim merkezi, teknoloji üssü ve ileri sanayi ülkesi Türkiye hedefine doğru giderken bu hedefin tek önemli kadrajlarından biri olan Teknokentlerimizden birini de Balıkesir'de kuruyoruz. Bugün sayıları 77'ye ulaşan Teknokentler, Türkiye'yi geleceğin dünyasında lider ülkelerden biri haline getirecek olan teknoloji ordularının ana üssüdür. Hali hazırda Teknokentlerimizdeki 47 bin çalışan Türkiye'nin sanayi 4.0 yolundaki öncü kuvvetleridir. Dünya tarihi bir dönüşümden geçiyor. 4’ncü sanayi devrimi tüm kuralları yeniden düzenliyor. Artık sanayinin ihtiyaç duyduğu kanı bilim ve teknoloji pompalıyor. Teknoloji üretemeyen, teknoloji kullanamayan işletmeler karşı konulamaz bir şekilde silinip gidiyor. İşte bu yeni durum hepimizin teknolojik dönüşüm için şapkamızı önümüze koyup düşünmemizi ve hemen harekete geçmemizi gerekli kılıyor. Bu anlamda Hükümet ve Bakanlık olarak teknoloji üssü Türkiye hedefini belirledik ve o hedefe doğru var gücümüzle çalışıyoruz" diye konuştu.

“SANAYİ VE ÜLKE KAZANACAK”

Türkiye'nin bu yolda tel başına koşuyu tamamlayamayacağını dile getiren Bakan Özlü, "Bu yolda Üniversitelerimizin, özel sektörün ve sivil toplum kuruluşlarının da aynı hedefe yönelmeleri gerekiyor. Teknoloji üretimi ve kullanımı konusunda özellikle üniversitelerimize büyük görev düşüyor. Çünkü diğer paydaşlarımızdan farklı olarak üniversitelerimiz gençlerimize gelecekte yer açmak için varlar. Çünkü üniversitelerimiz bilimin ana üssü konumundadırlar. Fikir bilgi çağında hiç olmadığı kadar kıymetlidir. Çağımız parlak bir fikrin kısa sürede dünyaca ünlü markalara dönüştüğü örneklerle doludur. Sizlerin yapması gereken bu parlak fikirlerin uygulamaya geçmesi, sanayiye, üretime ve ekonomiye kazandırılmasıdır. İşte Teknokentler bunun için vardır. Teknokentler pırıl pırıl gençlerimizin birbirinden parlak fikirlerinin hayat bulduğu yerlerdir. Bizim bütün çabamız üretilen fikirleri ve projeleri katma değeri yüksek ürünlere dönüştürmektir" diye konuştu.

“NE DIŞ TİCARET AÇIĞI NE CARİ AÇIK KALIR”

4'ncü sanayi devriminin sadece kampuslara sıkışıp kalmaması gerektiğini belirten Özlü, "Bu sahada uygulamaya geçmelidir. Bu çerçevede bilim, sanayi iş birliği etkin bir şekilde gerçekleştirilecektir. Bilimin kalbinin attığı üniversitelerimiz sanayinin kalbine kan pompalayan teknolojinin de üretim merkezi olacak. İnanıyorum ki 80'e yaklaşan ve sayısını daha da arttıracağımız Teknokentlerimiz ile bunu başaracağız. Bizim parolamız yüksek teknolojidir. Ülkelerin rekabet gücünü teknolojik gelişmişlik düzeyi belirlemektedir. Bu gerçekten hareketle yüksek teknoloji açığımızı hiç vakit kaybetmeden kapatacağız. Türkiye'nin tek açığı vardır teknoloji açığı. Ne zaman ki Türkiye teknoloji açığını kapatır. Kapattığımızda Türkiye'nin ne dış ticaret açığı kalır, ne cari açığı kalır. O açığı kapatarak değerli arkadaşlar çok ciddi bir sıçrama yapacağız. Yüksek teknoloji ürünlerin pazarı değil üretim üssü olacağız. Kendi özgün teknolojilerimizi, yerli teknik kapasitemizi geliştireceğiz. Dolayısıyla başta üniversiteler olmak üzere tüm paydaşlarımızın araştırma, geliştirme ve inovasyonu temel alan bir yaklaşımla hareket etmelerini istiyoruz. Hükümetimiz ve bakanlığımız teknoloji geliştirme bölgelerine, araştırma geliştirme ve tasarım merkezlerine ve yüksek teknoloji üretmek isteyen bütün girişimcilere cömert teşvikler sunmaya devam edecek. Bu vesileyle temelini atacağımız Balıkesir Üniversitesi Teknokenti'nin Türkiye'nin teknoloji üssü hedefine giden yolda önemli bir adım olacağına inanıyorum. Emeği geçen paydaşlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.


Geri Dön