28 / 04 / 2024

Balıkesir'e Uluslararası Kongre ve Fuar Merkezi müjdesi!

Balıkesir'e Uluslararası Kongre ve Fuar Merkezi müjdesi!

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından Balıkesir'e Uluslararası Kongre ve Fuar Merkezi kazandırılıyor. Kalkınma Ajansının ilk güdümlü destek projesi kapsamına alınan Kongre ve Fuar Merkezi ile ilgili resmi protokol imzalandı




Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından Balıkesir'e Uluslararası Kongre ve Fuar Merkezi kazandırılıyor.  Kalkınma Ajansının ilk güdümlü destek projesi kapsamına alınan Kongre ve Fuar Merkezi ile ilgili resmi protokol imzalandı. Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA)'nda düzenlenen protokol törenine GMKA Yönetim Kurulu Başkanı Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Balıkesir Valisi Mustafa Yaman, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Fahri Ermişler, Balıkesir Sanayi Odası adına Meclis Başkanı Hakan Özdamar ve GMKA Genel Sekreter Vekili Esra Kocabaş katıldı. Yönetim Kurulu Başkan ve Bşakanvekili Valiler ile Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur tarafından imzalanıp paraflanan protokole BTO ve BSO  başkanları da ortak olarak tanıklık ettiler. 


İLK GÜDÜMLÜ DESTEK ALAN PROJE OLDU


Protokol ile ilgili bilgi veren GMKA Genel Sekreter Vekili Esra Kocabaş, Büyükşehir Belediyesi'nin Çay Deresi Projesi içerisinde yer alan bir proje olan Uluslararası Kongre ve Kültür Merkezi'nin 11 bin 442 metrekarelik alana sahip olacağı, Balıkesir'e çok önemli bir projenin, eserin kazandırılmış olacağını ifade etti. Yetkililer, GMKA olarak ilk güdümlü desteğin verilecek olduğu Büyükşehir Belediyesi'nin bu projesinin ayrı bir önem taşıdığını kaydetti. 


BÖLGE TİCARET MERKEZİ GİBİ OLACAK


Protokol imza töreninde konuşan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, “Büyükşehir Belediyesi olarak Güney Marmara Kalkınma Ajansı ile Balıkesir'in ilk güdümlü proje desteğini aldık. Protokolünü imzaladığımız Uluslararası Kongre ve Fuar Merkezi Çay Deresi Islahı, Çocuk Köyü ve Rekreasyon alanlarının içerisinde ayrı bir proje. Bu bölgeyi bir ticaret merkezine döndürmek istiyoruz. Balıkesir Sanayi Odası ve Balıkesir Ticaret Odası da ortak olarak buradalar. Ben, Sayın Valilerimize destekleri için teşekkür ediyorum. Arzu ediyoruz ki bu projeler bir an evvel gerçekleşsin ve Balıkesirli hemşerilerimizin hizmetine sunulsun” dedi. 


GMKA Yönetim Kurulu Başkan Vekili Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Balıkesir'in Uluslar arası kongre ve fuar merkezi kazanmasından büyük bir mutluluk duyduklarını belirtti. Vali Çınar, “Böyle güzel bir proje için bize hayırlı olsun demek kalıyor. Güdümle destek projesi kapsamında ilk defa yapıldı. Bundan sonra Çanakkale'ye de bir proje yapacağız” dedi. 


Balıkesir Valisi Mustafa Yaman da GMKA'nın da ilk güdümlü destek verdğii proje olması bakımından Büyükşehir Belediyesi'nin Uluslararası Kongre ve Fuar Merkezi'nin son derece önemli ve güzel bir proje olduğunu vurgulayarak hayırlı olmasını diledi. Vali Yaman Bakanlıktaki onay sürecinin 1 ay gecikmeyle gerçekleştiği için protokolün bugün imzalandığını hatırlattı. 


GÜDÜMLÜ DESTEK VE KONGRE MERKEZİ HAKKINDA

 

Güdümlü Proje Desteği Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından bu yıl ilk defa çıkılan destek mekanizmalarından biridir. Güdümlü projeler, proje teklif çağrısı yöntemi uygulanmadan doğrudan destek sağlamaya yönelik olarak; bölge planında öngörülen öncelikler doğrultusunda, konusu ve koşulları ajans öncülüğünde ve yönlendirmesinde belirlenen özel nitelikli model projelerdir.

Balıkesir ilinde ilgili kurumlar ile yapılan görüşmeler ve Ajansın yaptığı çalışmalar sırasında önemli bir ihtiyaç olarak belirlenen uluslararası kongre ve fuar merkezi kurulumu için çalışmalar 7 Ocak 2015’te yapılan başlangıç toplantısı ile başlamıştır. 16 Ocak 2015 tarihinde Ön Mutabakat Metni’nin imzalanması ile Ajans rehberi hazırlamış ve başvuru sahibi olarak belirlenen Balıkesir Büyükşehir Belediyesine iletmiştir.

 17 Nisan 2015 Cuma günü Güdümlü Proje Desteği başvurusu Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmıştır. İlk inceleme ve değerlendirmesi Ajans tarafından yapılan proje onaylanarak nihai onay için Kalkınma Bakanlığına yollanmıştır. Kalkınma Bakanlığı tarafından da incelenerek başarılı bulunan proje 13 Temmuz 2015 tarihinde onaylanmıştır. Bakanlık tarafından en kısa sürede onaylanan proje olma özelliğini de ele geçiren Balıkesir Uluslararası Kongre ve Fuar Merkezi Projesi’nin bugün sözleşmesi imzalanacak ve 18 aylık uygulama süresi yarın itibari ile başlayacaktır.

Projenin amacı, Bölgemizin rekabet gücü yüksek sanayi, madencilik, enerji, lojistik, turizm, tarım ve hayvancılık sektörlerinde üretilen mal ve hizmetlerin tanıtım ve pazarlama etkinliklerinin gerçekleştirileceği ve ulusal/uluslararası kongrelerin düzenlenebileceği Balıkesir Uluslararası Kongre ve Fuar Merkezinin Balıkesir ve Bölgeye kazandırılmasıdır.

Balıkesir Uluslararası Kongre ve Fuar Merkezi Çay Deresi Projesi alanı içerisinde yer almaktadır. Altıeylül İlçesi, Gümüşçeşme Mahallesi’ndeki 20M-4 Pafta, 4025 Ada, 1 Parsel üzerindeki 9.629 m2 alanda yapılacak. Proje ile ulusal ve uluslararası etkinliklerin gerçekleştirilebileceği kapalı alan büyüklüğü 11.447,61 m2 olan Uluslararası Kongre ve Fuar Merkezi Balıkesir'e kazandırılmış olacaktır.

İki binadan oluşan bu merkezde toplam açık ve kapalı alan büyüklüğü 4.317,61 m2 olan bir yönetim binası (K1) ve 7.130 m2 büyüklüğünde bir ana bina (K2), 2.080 m2 alana sahip kapalı sergi/fuar alanı, 4.284 m2 alana sahip açık sergi/fuar alanı, 542 ve 549 kişilik iki adet kongre/konferans salonu, 2 adet toplantı salonu, 1 adet çok amaçlı salon, 1 adet kütüphane, 10 adet çalışma ofisi, 6 adet idari personel çalışma ofisi, 1 adet açık ofis, 1 adet arşiv odası, 5 adet 8 er kişilik vip toplantı odası, tercüme odası, projeksiyon odası, 1 adet restoran, 1 adet vip yemek salonu, mutfak alanı, bay-bayan tuvalet ve mescitler bulunacaktır. Ayrıca Proje alanı çevresinde 3.640 m büyüklükte yeşil alan ve çevre düzenlemesi bölgeye kazandırılacaktır.




Balıkesir Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön