28 / 04 / 2024

Ballıkayalar Tabiat Parkı'ndan geçecek otoyol projesi TBMM'de!

Ballıkayalar Tabiat Parkı'ndan geçecek otoyol projesi TBMM'de!

Ballıkayalar Tabiat Parkı'ndan geçecek otoyol projesi için ÇED olumlu raporu verilmesi TBMM gündemine taşındı. CHP'li Tarhan, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...



CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Ballıkayalar Tabiat Parkı'ndan geçecek otoyol projesi için ÇED olumlu raporu verilmesine ilişkin soru önergesi hazırladı. Tarhan, sorusunun Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Tarhan, ''Karayolları Genel Müdürlüğü 1. Bölge Müdürlüğünün İstanbul-Kocaeli Karayolu (Kurtköy Kayşağı-Güzeltepe Çınardüzü) Arası Projesinin, 1,7 kilometrelik kısmı Gebze Tavşanlı köyünde bulunan ve 1. derece doğal SİT alanı olan Ballıkayalar Tabiat Parkı ile Orman Sahasından geçmektedir.

200 milyon yılda oluştuğu bilinen bir kanyon ve göletlerden oluşan bu bölge, Türkiye’nin dört bir yanından doğa tutkunlarınca bilinmekte ve doğa yürüyüşü kampçılık gibi aktivitelere ev sahipliği yapmaktadır. Nesli tehlike altında olan canlı türlerini de bünyesinde barındıran tabiat parkının burada yapılacak olan otoyol inşaatı nedeniyle zarar görebileceği ÇED raporunda da belirtilmiştir. Ancak yine de bu proje için ÇED olumlu raporu verilmiştir'' diye konuştu.

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan'ın soruları:
1- 200 milyon yıllık süreçte oluşmuş bir Tabiat Parkı’nın tahrip olmasına, bölgedeki mevcut tarım arazilerinin ile doğal yaşamın zarar görmesine ve 17 Bin adet ağacın kesilmesine neden olacak proje ile; var olan İstanbul-Kocaeli yolunun 11 km ve yolculuğun yaklaşık 35 dakika kısalması kıyaslandığında buradaki kamu yaran nasıl değerlendirilmiştir?

2- Kocaeli Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun yanı sıra pek çok sivil toplum örgütü ve vatandaşın tepki göstererek çevreye ve bölgeye vereceği olumsuz etkilerin altını çizdiği Ballıkayalar Tabiat Parkından geçecek otoyol projesi ÇED olumlu raporunun, yeniden değerlendirilmesi hususunda Bakanlık olarak bir çalışmanız mevcut mudur?

3- Ballıkayalar’dan geçmesi planlanan YHT projesi hangi aşamadadır? Bu projenin bölgeye etkileri bakanlığınızca nasıl değerlendirilmiş midir?

4- Otoyol projesi haricinde aynı bölgede Bakanlığınızca yapılması planlanan herhangi bir proje mevcut mudur? Söz konusu otoyol projesinin, bölgenin yapılaşmaya açılmasına etkisi değerlendirilmiş midir?

5- Yapılacak otoyolun bu bölgedeki eko-turizme etkileri ne olacaktır? Bu konuda Bakanlığınızın bir çalışması mevcut mudur?


Geri Dön