30 / 04 / 2024

Banka komisyonlarındaki yüzde 3'lük akaryakıt fiyat artışı tepkilere neden oldu!

Banka komisyonlarındaki yüzde 3'lük akaryakıt fiyat artışı tepkilere neden oldu!

Art arda gelen akaryakıt zamlarının vatandaşı zorladığı yetmiyormuş gibi şimdi de bankalar akaryakıt komisyon oranını yüzde 3'e yükseltti. 1000 TL'lik yakıt alımında 30 TL banka komisyonu kesiliyor. Bu durum artık vatandaşların da tepkisine neden oldu. İşte konuyla ilgili detaylar...



Yakıt zamları hala gündemdeyken bir diğer sorun daha ortaya çıktı. Akaryakıt sektörü bankaların kredi kartı komisyonlarını yükseltmesi nedeniyle sıkıntı yaşarken indirim umuduyla bekleyen istasyonlar daha da yüksek oranlarla şaşkınlık yaşadı. EPGİS Başkanı Aktaş, bu komisyonların vatandaşın cebini zorladığını ifade etti.

Artışların nedeni savaş olarak görülüyor

EPGİS Başkanı Fesih Aktaş, yakın zamanda artan akaryakıt fiyatlarının en önemli sebebinin Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmalar olduğunu basın mensuplarına belirtti.  Aktaş, "Son dönemlerde akaryakıt fiyatlarının 40 TL üzerine çıkışını gördük. Bu artış sadece tüketicileri değil, akaryakıtın son kullanıcıya ulaştığı istasyonları da olumsuz etkiledi. Nitekim, fiyatlarda meydana gelen her artış, istasyon sahiplerinin önceki gün sattıkları yakıt için ekstra sermaye gereksinimini beraberinde getiriyor." şeklinde konuştu.

Banka komisyonlarındaki yüzde 3 lük akaryakıt fiyat artışı tepkilere neden oldu!

1000 TL’lik akaryakıt alışverişinin 30 TL’si komisyona kesiliyor

Motorin satışında dağıtıcı ve bayi arasındaki entegre brüt kâr oranı bugün yüzde 8.6 olarak belirlendiğini ifade eden Aktaş şu açıklamaları yaptı: "Bu oranın adil bir şekilde yüzde 50-50 bölündüğünde, bayiye düşen pay yüzde 4.3'tür. Ancak POS için ayrılan yüzde 3'lük kesinti sonrasında bayinin elinde yalnızca yüzde 1.3 kâr kalır. Nakliye maliyeti de bu gelirden yüzde 0.70 olarak düşülünce, istasyonun genel işletme ve yaşam giderleri için bayinin eline geçen net kâr yüzde 0.60’tır."

Aktaş, kredi kartı komisyonlarının yükselmesi nedeniyle bayilerin maliyet baskısı altında olduğunu belirtti. 12 bin 700'e yaklaşan istasyon sayısının maliyetlerin artmaya devam etmesi durumunda bazı günler kapalı olabileceğini hatta tamamen kapanabileceğini vurguladı. Ek gelir elde etmek için istasyonlarda kurulan marketlerdeki fiyat artışlarının da kaçınılmaz olabileceğini söyledi. Aktaş, istasyonlarda sunulan market ürünlerinin daha uygun fiyatlarda kalması için komisyonların gözden geçirilip düşürülmesi gerektiğini ifade etti.

Akaryakıtta büyük şok! Motorin 45, benzin 44 TL'ye yükselecek! Son dakika!

Akaryakıtta yeni ay depremi! 1 Ekim 2023 benzin, motorin, LPG fiyatlarına zam geldi mi? Son dakika! 

Banka komisyonları fırladı! Akaryakıt istasyonlarında IBAN dönemi başladı


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön