28 / 04 / 2024

İzmir yüzde 13'lük kira getirisiyle 2'inci sırada yer alıyor!

İzmir yüzde 13'lük kira getirisiyle 2'inci sırada yer alıyor!

Kira getirilerine bakıldığında İzmir'in yüzde 13'lük kira getirişi ile Adana'nın (yüzde 14) ardından ikinci sırada. Bunun en önemli sebebi İzmir'in önemli bir öğrenci kenti olması. Şehirde dokuz üniversite var...



İzmir geçen yıl ağustos ayında yayımladığımız "Emlak Raporu"nda yüzde 14,2 ile en çok getiri sağlayan kent olarak karşımıza çıkıyordu. Getiri oranını (yüzde 13,96) korusa da İstanbul, Antalya ve Adana'nın gerisinde kaldı. Bu, 2008'den bu yana ilk kez oluyor. 


Diğer yandan kira getirilerine bakıldığında İzmir'in yüzde 13'lük kira getirişi ile Adana'nın (yüzde 14) ardından ikinci sırada. Bunun en önemli sebebi İzmir'in önemli bir öğrenci kenti olması. Şehirde dokuz üniversite var. Kent dışından okumaya gelen öğrenciler özellikle kiralık konut açısından önemli bir talep yaratıyor. GYODER'in Aralık 2012'de yayınladığı "İzmir Gayrimenkul Sektörü" raporuna göre 2012'de İzmir'de 50 yaş ve üzerinde yaklaşık 62 bin bina (yaklaşık 120 bin konut-daire) var. 2020'de 50 yaşını dolduracak bina sayısı yaklaşık 85 bin, konut sayısı ise 150 bin olacak. Bu durum İzmir'i kentsel dönüşümün önemli şehirlerinden biri haline getirebilir. Bu kapsamda İzmir'de yeni konut gelişme alanları olarak üç bölge belirlenmiş durumda. Bunlardan biri Alsancak Limanı arkasında yer alacak üçüncü konut gelişim alanı. 



Bu alanda kentsel yenilenme ve dönüşüm birlikte sağlanacak. Özellikle lüks konut projeleriyle ön plana çıkan Narlıdere, Narlı, Balcı, Çamtepe, Mithatpaşa ve Çeşme otoyolu arasında kalan bölgelerin takip edilmesinde fayda var. Ayrıca Doğançay, Bostanlı üzerinden Çiğliye kadar olan bölge de İzmir'in gelecekteki yerleşim alanlarından olacak. 


FORBES



Geri Dön