28 / 04 / 2024

Organize Sanayi Bölgeleri senelik ortalama kira artış oranı yüzde 111’e fırladı!

Organize Sanayi Bölgeleri senelik ortalama kira artış oranı yüzde 111’e fırladı!

Adana, yıllık kira artış oranları açısından yüzde 189'luk bir artışla ilk sırada yer alırken, İzmir yüzde 176'lık artış oranıyla ikinci sırayı aldı. Manisa ise yüzde 175'lik bir artış oranıyla üçüncü sırada yer aldı.



TSKB'nin açıklamasına göre, son yıllarda sanayi sektörüne olan talebin artması arsa satış ve fabrika kira değerlerini etkiledi. Yapılan araştırmada, bu gelişmenin yıllık kira artış oranlarına yansıdığı belirtildi. Adana, yüzde 189'luk artışla en yüksek kira artış oranına sahipken, İzmir yüzde 176 ve Manisa yüzde 175 artış oranlarıyla takip etti. Denizli ise yüzde 81'lik oranla en düşük artışa sahip kent oldu. Araştırmaya göre, 31 organize sanayi bölgesinin ortalama artış oranı yüzde 111 olarak kaydedildi. TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Genel Müdürü Makbule Yönel Maya ise arsa tahsislerinin tamamlanmasıyla birlikte sınırlı fabrika arzı ve talep artışının fabrika kiralarındaki artışta önemli rol oynadığını belirtti.

Maya, lojistik avantajların talep üzerinde etkisinin olduğunu belirtti ve 2021 yılında baz etkisinin görüldüğü yerlerde ve genellikle mal sahipleri tarafından kullanılan OSB'lerde yıllık kira artışlarının sınırlandığını söyledi. Marmara Bölgesi'nde 2020 yılında başlayan talep artışının 2021 yılında diğer bölgelere göre daha fazla fiyat artışına neden olduğunu ifade eden Maya, bu durumun en yüksek kira düzeyine sahip OSB'lerin bu bölgede olmasının ana sebebi olduğunu belirtti.

Adana, İzmir ve Manisa'nın lojistik avantajları nedeniyle diğer OSB'lerden daha yüksek talep aldığını ve bu illerin diğerlerinden olumlu bir şekilde ayrıştığını vurgulayan Maya, yıllık kira artışının en az yaşandığı ilin Denizli (%81) olduğunu, en fazla artışın ise Adana'da (yüzde 189) gerçekleştiğini aktardı.


Geri Dön