05 / 07 / 2024

Bankalar 3. çeyrekte konut kredilerinde artış bekliyor!

Bankalar 3. çeyrekte konut kredilerinde artış bekliyor!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın bankaların 2024 yılının ikinci çeyreğine ilişkin değerlendirmelerine göre 2024 yılının üçüncü çeyreği için bankaların beklentisi, konut ve diğer bireysel kredi talebindeki azalışın yerini artışa bırakması bekleniyor. 



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bankaların bu yılın 2. çeyreğine ilişkin değerlendirmeleri ile 2024'ün 3. çeyreğine ilişkin beklentilerini içeren Banka Kredileri Eğilim Anketi sonuçlarını resmi internet sitesinde yayımladı. İşte detaylar...

Bloomberg HT'nin aktardığı habere göre söz konusu anketin alt kırılımları incelendiğinde, tüm kredi türlerine uygulanan standartlarda sıkılaşma gözlendi.

Bu yılın 3. çeyreği için bankaların beklentisi, genel olarak işletmelere verilmiş olan kredilere uygulanan standartlardaki sıkılaşmanın süreceği şeklinde.

2024'ün 2. çeyreğinde tüm bireysel kredi türlerine uygulanan standartlarda sıkılaşmanın zayıflayarak sürdüğü görülürken yine 2024 yılının 3. çeyreği için bankaların beklentisi, tüm bireysel kredi türlerine uygulanan standartlardaki sıkılaşma seyrinin sona ereceği şeklinde.

Bankalar 3. çeyrekte konut kredilerinde artış bekliyor!

Söz konusu bu anket sonuçları kredi talebi açısından incelendiğinde, genel olarak işletmelere verilen kredilere olan talepteki artış yönlü seyir, 2024'ün 2. çeyreğinde yerini azalışa bıraktı.

YILIN 3. ÇEYREĞİNDE KONUT VE BİREYSEL KREDİLERDE ARTIŞ BEKLENİYOR

Paylaşılan detaylara göre yabancı para cinsinden açılan krediler dışındaki tüm kredilere olan talepte azalış gözlenirken, bu yılın 3. çeyreğinde, genel olarak işletmelere verilmiş olan kredilere olan talepteki azalışın yerini tekrar zayıf bir artışa bırakması bekleniyor.

Söz konusu ankete göre, 2024 yılının 2. çeyreğinde konut ve diğer bireysel kredi talebindeki azalış zayıflayarak sürerken,, taşıt kredi talebindeki azalış da yerini güçlü bir artışa bıraktı.

Bu yılın 3. çeyreği için bankaların beklentisi, konut ve diğer bireysel kredi talebindeki azalışların yerini artışa bırakacağı, taşıt kredi talebindeki artışların da yeniden azalışa döneceği yönünde.

2024 yılının 2. çeyreğinde yurt içi fonlama koşullarındaki sıkılaşma yönlü seyrin zayıflayarak, yurt dışı fonlama koşullarındaki gevşeme yönlü seyrin ise güçlenerek sürdüğü kaydedilirken, yılın 3. çeyreği için, yurt içi fonlama koşullarındaki sıkılaşmanın yerini gevşemeye bırakacağı, yurt dışı fonlama koşullarındaki gevşemenin de süreceği bekleniyor.

 

Gümüş, yılın ilk yarısının en çok kazandıranı oldu! Hemen sepetinize gümüş ekleyin!

Dev AVM satıldı! İşte yeni sahibi!

Adalılardan 'Yapılaşma dursun' talebi: Revize edilen imar planlarına itiraz geldi!


Geri Dön