14 / 05 / 2024

Bankalar harekete geçti! Faiz yükselirse bu yöntem kullanılacak

Bankalar harekete geçti! Faiz yükselirse bu yöntem kullanılacak

Bankaların peşin avans yolu ile çekilen borçlanmalardaki yükselen talebe karşılık olarak limit ve vade ufaltma yöntemine geçilmeye başlandı.



Kredi faizlerinin de bu aşamada yüksek olması sebebiyle peşin avanslara yönelenler, yüzde 1.36'lık faizle en az borçlanma yöntemini kullanıyor.

Peşin avans borçlanmada ise limitler aşağıya çekilerek vadeler de azalıyor. Bazı bankalar ise bu aşamada bireysel kredilerdeki yüzde 4'e varan faiz seviyeleri ile insanları nakit avansa yöneltiyor.

NAKİT AVANSTA TALEP PATLAMASI YAŞANIYOR

Bir özel bankanın yetkilisi, meydana gelen durumu şu sözlerle iletti:

"Taksitli nakit avansa talep çok yoğun. İnsanlar seçim öncesi belirsizliğinden sebep ellerinde peşin olmasını istiyor, dolara ve altına istek var. Çünkü bu kanalda bedeller çok düşük. Bazı bankalar da, faiz yükselişi beklentisi olduğu için bu kadar çok talepteki düşük faizli krediyi kullandırmayı sınırlamak istiyorlar."

Bankalar harekete geçti! Faiz yükselirse bu yöntem kullanılacak

Bir başka bankacı ise şunları söyledi:

"Kanuni düzenleme gereği kredi kartı faizi üst limiti TCMB aracılığı ile tespit ediliyor ve üst sınır şu anda yüzde 1.36 oranına. Bireysel kredilere bakıldığında yüzde 4'e kadar ulaşan faizler içine açık ara en ucuz faiz bu kanalda. Fakat talep çok ciddi yükseldi ve sektörün faizleri tespit etme hakkı olmadığından vadeleri ve miktarları düşürerek aşırı talebe karşı bir çare bulmaya çalışıyorlar."


Geri Dön