01 / 05 / 2024

Bankalar kredi vermeyi durdurdu mu? Prof. Emre Alkin yazdı

Bankalar kredi vermeyi durdurdu mu? Prof. Emre Alkin yazdı

Enflasyon rakamlarının artık tartışılacak bir yanı kalmadığını söyleyen Profesör Emre Alkin Dünya gazetesindeki bugünkü köşesinde büyüme, ihracat rakamlarını ve faizi masaya yatırdı. Alkin, faiz düşürme kararı sonrası bazı özel bankaların kredi vermeyi durdurduğunu yazdı.



Dünya gazetesindeki bugünkü köşesinde Emre Alkin, ağırlıklı olarak faiz bilmecesini işledi. 

Faizi ne yükseltiyor? Çözüm nerede? 

Alkin yazısında ağırıklı olarak faiz rakamlarını irdeledi. "Faize değil faizi yükselten işlere eleştiri yapmak gerekir" diyen Alkin Merkez Bankası'nın faiz düşürme kararı sonrası bankaların izlediği yola dikkat çekti.  Kararın henüz kredilere yansımasının görülmediğini söyleyen Alkin, "Dolayısıyla, yüksek faizden hoşlanmamakla beraber kamu bankaları haricinde düşük faizle kredi veren finans kurumu olmadığını da söylememiz lazım. Hatta faiz düşürme kararından sonra özel bankalar kredi vermeyi durdurdular." dedi.  

Alkin, faiz meselesini bu kadar önemli hale giteren faktörlerin döviz sepetinin 2. Çeyreğin sonunda doğru hızla yükselmesi ve bu durumun enflasyonu artırması olduğunu yazdı. Düşük faizde tasarrufunu değerlendirmek istemeyen kurum ya da bireylerin hızla kaynaklarını ham madde ya da dövizde değerlendirmeye yöneldiğini söyledi. 

Hazine ve Merkez Bankası’na binen yüke de değinen Alkin çözüm olarak "Şu an piyasada oluşmuş kredi faizine yakın mevduat faizi teklif edilmesine müsaade etsek politika faizlerini artırmadan da enflasyonu sakinleştirebiliriz"  ifadelerini kullandı. Stoklama ve döviz talebini körüklenmesini eleştirdi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön