23 / 12 / 2024

Bankalar krediyi sanayici yerine tüketiciye verdi!

Bankalar krediyi sanayici yerine tüketiciye verdi!

Bankaların haziran sonunda 10,2 trilyon TL ulaşan toplam kredi hacminde bireyselin payı 2,6 trilyon lira ile yüzde 25’i aştı. Bankalar altı ayda hizmetler sektörüne 727 milyar TL, bireysele ise 771,6 milyar TL kredi açtı.



Dunya.com yazarı Naki Bakır, köşesinde bankaların kredi trafiğini mercek altına aldı. İşte Bakır’ın o yazısı: Bankacılık sektörünün, yılın ilk yarısında tüketici kesime yaptığı fonlama; yatırımları ile üretim ve istihdam gerçekleştiren imalat sanayii ve hizmetler gibi ana sektörler bazında yapılan fonlama tutarlarının üzerinde oldu.

Sanayiciler finansmana erişim güçlüğü yaşarken, kredi kartı sahibi bireyler finansmana hızlı şekilde erişti. Bireysel borçlanmadaki artış kredi kartı kullanımından kaynaklandı. Bankalar seçim arifesinde yeni kredide frene daha sıkı basarken, kart sahipleri limitleri dahilinde harcamaya tam gaz devam etti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun haziran sonu verilerine göre, bankaların tüm üretici sektörlere açtığı kredilerin toplam hacmi 7 trilyon 514,4 milyar lira olurken, tüketicilerin konut, taşıt ve ihtiyaç kredileri ile bireysel kredi kartı borçlarının toplamı yüzde 42,9 artışla 2 trilyon 570,4 milyar liraya çıktı.

 Bankalar krediyi sanayici yerine tüketiciye verdi!

771 MİLYAR TL TÜKETİME HARCANDI

Altı ayda tüketicilerin, içinde ithal ürünlerin de yer aldığı tüketim harcamaları için yaptıkları kredi kartı harcamalarının bakiyesi yüzde 67,9 oranında net 465,5 milyar lira artış gösterdi. Böylece bireysel kart harcamalarındaki artış bu dönemde ana sektör olarak imalat sanayiine yapılan toplam net fonlamaya yaklaştı.

Bu dönemde tüketici kredileri de 306,1 milyar lira artarken, toplam bireysel borçlanmadaki artış 771,6 milyar liraya ulaştı. Tüketicilerin kredi ve kart borçları toplamındaki bu artış, aynı dönemde hizmetler ve imalat sanayii de dahil ana sektörler bazında toplam net fonlama tutarlarının üzerinde bir hacim oluşturdu. Böylece bankalar, üretici sektörlere kredi genişlemesi ile üretimi doğrudan desteklemekten çok, tüketimin finansmanı yoluyla üretim ve ticareti dolaylı biçimde desteklemiş oldu. Ancak finansal kaynakların tüketime yönelmesinin fiyat istikrarını bozucu etkisi önemli oranda hissedildi.

Bireysel borçlanma ivmesinin kırılması için Merkez Bankası enflasyona etki yapan finansal kaynakların arz yerine tüketime yönelişinin önüne geçmek için seçici kredi sıkılaştırmasına gidileceğini açıklamasının ardından BDDK de bu yönde etkili kararlar aldı.


 


 

 


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön