21 / 05 / 2024

Bankalar yarışa girdi! Artık yüzde 30 uygulanıyor

Bankalar yarışa girdi! Artık yüzde 30 uygulanıyor

Türk bankacılık sektöründe mevduat yarışı tüm hızıyla devam ediyor. Bankaların hoş geldin faizi yüzde 28’lere kadar çıkarken bankacılar oranların yüzde 30 barajını aşacağı tahmin ediliyor...



KKM’den çıkan para nereye gidiyor?

6 Ocak haftasında Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları 45 milyar 293 milyon liralık düşüşle 1 trilyon 370 milyar 9 milyon liraya geriledi. KKM hesaplarında 3 haftadır devam eden düşüş toplam 95 milyar 390 milyon lirayı buldu. Buna karşılık 6 Ocak haftasında yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatında 3.2 milyar dolarlık artış yaşandı. Geçtiğimiz günlerde Merkez Bankası’nın bankacılık sektörü yetkilileri ile görüşmelerinde ‘KKM’de agresif olun’ çağrısında bulunduğunu hatırlatan görüştüğümüz bankacılar, “ KKM’de çözülmeler başladı. Geçtiğimiz yıl yüzde 100’leri aşan faiz ile ciddi kazançlar elde eden vatandaşlar, artık kurun sabit olması ile reel getiri sağlayamıyor. Bu nedenle de KKM’ye dönmüyorlar. Liralaşma stratejisi kapsamında yüzde 60’ı tutturmak isteyen bankacılık sektörü de TL tarafta ciddi yarışa girdi” dediler.

TL mevduat ortalaması % 55

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) haftalık verilerine göre 6 Ocak itibarıyla bankalardaki toplam mevduatın yüzde 55.57’si TL mevduat olarak bulunuyor. Bu oran 2022’nin son 2 ayında döviz tevdiat hesaplarındaki düşüş ile yüzde 56.34’e kadar çıkmıştı. Ancak 2023’ün ilk haftasında vatandaşın tekrar dövize yönelerek 3.4 milyar dolarlık alım yapması ayrıca KKM’de son üç haftada 95.4 milyar TL çıkışla birlikte TL’nin ağırlığı geriledi.

Yılın ilk faiz kararı Perşembe günü açıklanacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında 19 Ocak Perşembe günü toplanacak. Saat 14.00'te faiz kararı açıklanacak. Banka bir önceki toplantıda politika faizini yüzde 9 seviyesinde sabit tutmuştu. PPK toplantısına yönelik piyasa beklenti anketi sonuçlarına göre, ekonomistlerin tamamı politika faizinin sabit bırakılmasını bekliyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön