29 / 04 / 2024

Bankaların dağıttığı maaş promosyonlarından vergi alınacak mı?

Bankaların dağıttığı maaş promosyonlarından vergi alınacak mı?

Bankaların şirketlerle yaptığı maaş promosyonu ödemelerinden vergi alınabileceği yolundaki tartışmaya Prof.Dr. Murat Batı son noktayı koydu. Batı, bankaların yaptığı promosyon ödemelerinin maaş olarak sayılamayacağı için ücrete ilişkin gelir vergisi alınmayacağını yazdı.



GELİR VERGİSİ VAR MI?

Gelir vergisinin 61’inci maddesi uyarınca şahsa bir ödemenin ücret olarak değerlendirilebilmesi için her şeyden önce işçi ve de işveren ilişkisi bulunması gerekmektedir. Bankalar ile kamu kurumu çalışanları arasında herhangi bir işçi ya da işveren ilişkisi olmaması münasebetiyle promosyon ödemeleri de bankalar tarafından doğrudan çalışanların şahsi hesabına yatırılması durumunda ücret sayılmayacağından ücrete ilişkin bir gelir vergisi de alınmayacaktır.

Öte yandan söz konusu bankalar tarafından, promosyon anlaşması yapılan kuruma da ödeme yapılması ve bu ödemelerin gelir de olarak kaydedilmeden çalışanlara aynen aktarılması halinde de ödeme yapan kurumun aracı durumunda olacağından ücret sayılmayacak ya da dolayısıyla da gelir vergisi hesaplanmayacaktır.

Bununla beraber promosyon ödemelerinin ilgili banka tarafından doğrudan kurumlara yapılması ve de yapılan ödemelerin kazanca dâhil edilmesi durumunda ise ilgili kurum tarafından çalışanlara yapılan ödeme banka promosyonu olma niteliğini kaybetmiş durumda olacağından ücret olarak vergilendirilmesi durumu gerekmektedir.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön