Barınma sorunu sosyal bir vaka olacak: İkinci, üçüncü konutu olanlar satışlara başladı!
Sinpaş Holding Başkan Vekili Ahmet Çelik, konut sektörüne ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Konutta şartlar zorlaştı, yatırımcılar yurt dışına gitmeye başladı. İşte ayrıntılar...
Sinpaş Holding, birçoğu kendi arsaları üzerinde olacak şekilde yeni projelere imza atıyor. Sinpaş Holding Başkan Vekili Ahmet Çelik, şirketin devam eden projelerine, sektöre ve yeni başlayacak projelerine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Ekonomimcom köşe yazarı Sadi Özdemir, bugünkü köşesinde Ahmet Çelik'in açıklamalarını kaleme aldı. Şinpaş, Konut satışlarının iyice yavaşladığı bir ortamda her şeye rağmen yaklaşık 7 bin kişinin çalıştığı şantiyeleriyle üretmeyi sürdürüyor.
YENİ PROJELER TAM GAZ
Ahmet Çelik, “Nerede ne inşa ediyorsunuz?” sorusunu yanıtladı ve "Öncelikle İstanbul Finans Merkezine komşu kendi arsamızdaki projelerimizde şu ana kadar 1.900 konutu bitirdik. Orada 1000’e yakın konut daha yapıyoruz. Finans Koru Aura, Bulvar Finans projelerimizde de 565 konut ve 150 bağımsız bölüm bulunuyor. Sefaköy’de Bulvar Sefaköy’ün inşaatı sürüyor ki onda da 500 konut, ofis ve perakende alanları mevcut. Bu sene başladığımız projelerden Saklı Koru Küçükçekmece 500 adet konutluk bir proje. Sancaktepe’de, Metro Life Premium, 300 adet konutun olduğu bir proje oluyor.
Sancaktepe’de 3 tane daha projemiz olacak. Toplamda 100 bin metrekarelik inşaat gerçekleştireceğiz. Ümraniye’de bir projemiz var ona da yakında başlanacak. Gökorman’ın yanında. Bir projemiz de Küçükçamlıca’da olacak ruhsat işlemleri biterse başlayacağız. Pendik’te bir ticari projemiz mevcut, yaklaşık 35 bin metrekarelik projenin de ruhsatlarını aldık. Beşiktaş’ta 8 bin metrekare inşaat alanı olan konut ve ticari projemiz mevcut. Kentsel dönüşüm projelerimizde de uzlaşmalar biterse başlarız. Dönüşümde Yenisahra’da 2 adada varız, Çamlıca’da da dönüşüm gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.
KONUT SORUNU SOSYAL VAKAYA DÖNÜŞECEK
Sinpaş Holding Başkan Vekili Ahmet Çelik, konut sektörü ile ilgili de önemli açıklamalarda bulundu. Çelik, bu sektöre perakende gibi otomobil satışları gibi bakılsa da konut ve barınma ihtiyacının çok farklı olduğuna dikkat çekti ve sonunda sosyal vakaya dönüşerek bir şekilde düzeleceğini dile getirdi.
Ahmet Çelik, söz konusu açıklamasında "Hesap basit: 2023 yılında 565 bin evlilik olmuş. Bunlara, konut lazım. Ayrıca 171 bin kişi de boşanmış ki bunların da birçoğu başka bir daireye taşınıyor. Yalnızca evlilik boşanma parametresinden hareket etsek, 736 bin yeni konut gereksinimi olmuş. Ya satın alma ya kiralama ama 2023 yılında üretilen yeni konut 390 binde kalmış" bilgilerini verdi.
Çelik, bunlara dayanarak ihtiyacın ikinci el konutlardan karşılandığını ve bu durumun 6 senedir böyle olduğunu dile getirdi.
Çelik, "Kiraların bu kadar artması da tamamen bundan ortaya çıkıyor. TOKİ, Emlak Konut, Belediyelerin üretimiyle bu kadar büyük eksik karşılanamaz, özel sektör olmadan olmaz. Bir gün gelir barınma ihtiyacı bir sosyal vakaya dönüşerek karşımıza çıkar, o zamanda bizim belirttiklerimiz daha iyi anlaşılır" açıklamasında bulundu.
YATIRIMCILAR YURT DIŞINDAN KONUT ALIYOR
Şinpaş Holding Başkan Vekili Ahmet Çelik ‘kiralara sınırlama ve ikinci konuta vergi’ konusu ile ilgili de "Konut kredileri çok kısıtlı ve faizleri de çok fazla. Bir de kiralara sınırlama var ve uzatılması amacıyla baskı yapılıyor. Şu anda ikinci eve ya da kiradaki konuta ek vergi getirilmesine ilişkin haberler de her gün konuşuluyor" dedi.
Yabancıya satışın ciddi oranda zorlaştırıldığına, tüm bunların da konut satışlarını frenlediğine dikkat çeken Çelik, şu anda yurt içinde ikinci, üçüncü konutu olan gayrimenkule yatırım yapmış olanların bunları satarak yurt dışından gayrimenkul aldığını belirtti.
Çelik, konuya ilişkin açıklamasını şu şekilde sonlandırdı:
"Bizim vatandaşlarımız Dubai, İspanya, Portekiz hatta Yunanistan’dan çok sayıda konut almış durumda. Milyar dolarlar yurt dışına gidiyor. Biz yabancıya konut satışıyla milyar dolarlar gelsin derken bizimkiler gidiyor. Onlar teşvik ederken biz zorlaştırdık, tersine döndü. Bizim projelerimizde çok ilginç bir örnek var. Bir müşterimiz 3 yıl önce bir konut almış, kiraya vermiş. 10 bin kira alıyor ve sorun yaşıyor. Aynı proje aynı tip daire yeni almış bir başka müşterimiz aynı daireyi 55 bin liraya kiraya vermiş. Şimdi ilk alan satıyor ve yurt dışından alacağını söylüyor. Evinin değeri ile kirası arasındaki uçurum büyük sorun."
Bakan Özhaseki'den Mamak'a 2. ve 3. etap dönüşüm müjdesi!
Krediyle ev almak hayal oluyor!
İzmir, 21 fay kırığının üstünde: İş dünyasından kentsel dönüşüm çağrısı geldi!