23 / 12 / 2024

Başakşehir Resneli İtfaiye Eğitim Merkezi tatbikat yaptı!

Başakşehir Resneli İtfaiye Eğitim Merkezi tatbikat yaptı!

Başakşehir Resneli İtfaiye Eğitim Merkezi tatbikat yaptı. İstanbul İtfaiyesi’nin 300. kuruluş yılı münasebetiyle Başakşehir Resneli İtfaiye Eğitim Merkezi'nde düzenlenen tatbikat nefesleri kesti. Törene İBB Başkanı Kadir Topbaş da katıldı.



İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul İtfaiyesi’nin 300. kuruluş yılı münasebetiyle Başakşehir Resneli İtfaiye Eğitim Merkezi'nde düzenlenen tatbikat ve eğitimlere katıldı. Burada düzenlenen törende konuşan Başkan Kadir Topbaş, yerel yönetici olarak İstanbul’da güvenli bir yaşam sunmanın da görevleri olduğunu hatırlatarak, 3 asırlık geçmişiyle İstanbul İtfaiyesi’nin İBB’nin en önemli kuruluşlarından biri olduğunu söyledi.


Dünyanın en eski ve köklü itfaiye teşkilatlarından olan İstanbul İtfaiyesi’nin İstanbul dışında yurt içinde ve yurtdışında da birçok afette görev yaptığını belirterek, itfaiye teşkilatına teşekkür eden Kadir Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Dönemimizde İstanbul İtfaiyesi’ni dünyanın en modern ve gelişmiş teşkilatı haline getirmek için birçok çalışmalara imza attık. Biz söz var: ‘Kem aletle kemalat olmaz’. Bunu bilerek bütün teknolojik gelişmeleri yakından takip ettik. Dünyanın gıpta ettiği New York İtfaiyesi ile yarışacak şekilde araç gereç tedarikinde bulunduk, eğitimler verdik. Gönüllü itfaiyecilik teşkilatını kurup köylere kadar yaygınlaştırdık.”


2004 yılında 38 olan itfaiye İstasyon sayısı 112’ye, personel sayısı 1.852’den 4 bin 687’ye, araç sayısı 292’den 719’a ulaştığına dikkat çeken Başkan Topbaş, 427 adet gelişmiş teknolojili itfaiye aracını hizmete aldıklarını kaydetti. Alev kartalı doğal afet ve yangın müdahale helikopteri hizmette. İstanbul’da yangınlara ortalama 5 dakikada varır hale gelindiğini, şehir genelindeki 35 sahilde can kurtaran hizmetiyle 2005’ten beri 29 bin 608 kişiyi kurtardıklarını anlattı. “İstanbul ne yaparsa Anadolu’ya ve dünyaya yansıyor. İstanbul yerel yönetimlerde ağabeylik yapmak zorunda ve hep böyle yaptık” diyen Topbaş, İstanbul İtfaiyesi’nin günde 150 civarında vakaya müdahale ettiğini, bir o kadar da ambulans hizmeti verdiğini dile getirdi.


İstanbul İtfaiyesi’nin teçhizattan eğitime kadar her alanda güçlenerek performansını çok yükselttiğini aktaran Topbaş, Türkiye’nin en gelişmiş ilk ve tek İtfaiye eğitim merkezinde 2014 yılında 427 bin kişiye eğitim yangınları önleme ve müdahale eğitimleri verildiğini söyledi. İtfaiyeciliğin fedakarlık isteyen 7 gün 24 saat esaslı bir meslek olduğunun altını çizen Topbaş, şunları kaydetti;


“İtfaiyemiz olaylarda insanlarımızı, hatta mallarını kurtarmak pahasına kendi canını ortaya koymakta. İstanbul İtfaiyesi Van depreminden sonra Erciş’in su ihtiyacını 5 kilometrelik mesafeden ahtapot denilen sistemle su getirerek karşıladı. Büyük yangınlara 10 kilometre mesafeden su tedariki yapan sistemlerimiz var. Türkiye’nin medarı iftarı olan İstanbul İtfaiyesi’nden bahsediyorum. Bu da bizim görev aşkımızı ve insana verdiğimiz önemi gösteriyor.”


Başkan Kadir Topbaş, konuşmasının ardından gönüllü itfaiyecilik eğitimini tamamlayan küçük itfaiyecilere sertifikalarını verdi ve hatıra fotoğrafı çektirdi. Törende daha sonra İstanbul İtfaiyesi eğitim tatbikatı yaptı. İtfaiyeciler; gözlem konteynerında yangın çıkış sebebi tespiti, atak konteynerında gaz patlamalarına karşı eğitim, patlama konteynerında kapalı mekan yangınları ve patlamalara karşı eğitim, yangın evinde ise yangın merkezini bulma ve mahsur kalanları kurtarma tatbikatları yaptı.


Alev Kartalı helikopteri de gökyüzünde çeşitli gösteriler gerçekleştirdi. Ardından Başkan Kadir Topbaş, İstanbul İtfaiyesi’nin 300. Kuruluş yılı pastasını gönüllü itfaiyecilerle birlikte kesti ve küçük itfaiyecilere pastayı kendi elleriyle yedirdi.




İBB


Geri Dön