29 / 04 / 2024

Başaran Ulusoy: İstanbul’daki yatak kapasitesi yeni otellerle 160 bine çıkacak!

Başaran Ulusoy: İstanbul’daki yatak kapasitesi yeni otellerle 160 bine çıkacak!

Dünya gezginlerinin 2014’te İstanbul’u ‘birinci tercih’ olarak seçmesi, turizm sektöründe bayram havası estirdi. Başaran Ulusoy, artan turist sayısı karşısında İstanbul’daki yatak kapasitesinin 130 binden 160 bine çıkacağını söyledi




Dünya gezginlerinin 2014’te İstanbul’u ‘birinci tercih’ olarak seçmesi, turizm sektöründe adeta bayram havası estirdi. TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, artan turist sayısı karşısında İstanbul’daki yatak kapasitesinin 130 binden 160 bine çıkacağını söyledi


İnternet üzerinde dünyanın en yaygın turizm sitesi olarak bilinen Trip Advisor’un, İstanbul’u ‘birinci tatil tercihi’ ilan etmesi, turizm sektöründe heyacanla karşılandı. Site kullanıcıları arasında yapılan ankette, İstanbul’un birinci şehir çıkmasıyla turizmciler hedef yükseltti.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, 2014’te İstanbul’a gelen turist sayısının 13 milyonu geçeceğini, 2023’te ise şehre 25 milyon turist beklendiğini söyledi. Ulusoy, “İstanbul’da yatak kapasitesi 130 bin, yeni otellerle 30 bin yatak daha geliyor, kapasite 160 bine ulaşacak” diye konuştu. Bu yıl Türkiye’ye 40 milyon turist beklendiğini kaydeden Ulusoy, şunları söyledi:

“Türkiye, kruvaziyer turizmde de önemli bir liman haline geldi. Kruvaziyerde Akdeniz’de dördüncü ülke olduk. 2013’ün 10 ayında Türkiye’ye 1458 kruvaziyer uğradı. Bu yıl bu sayı daha da artacak.”


‘Tarihi çeşitlilikte rakipsiz’

Delicias Turizm Genel Müdürü İskender Çayla, İstanbul’un birçok nedenle liste başı olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Gezginlerin ilgisini çeken tarihi zenginlik çok az şehirde bu kadar çeşitlidir. 17’nci yüzyıl eseri Sultanahmet Camii’nden 6’ncı yüzyıl şaheseri Ayasofya’ya 10 dakikada yürürsünüz. 10 dakikada 10 asırdan fazla bir zamanı geçersiniz. Bu belki sadece Roma’da var. İki kıtayı ayıran Boğaziçi ve farklı zamanları kaynaştıran Haliç vardır. Alışverişin en yenisi de, en eskisi de bu şehirde. Dünyanın en çok şehrine uçan THY’nin merkezi de İstanbul’da. Sanat, kültür, müzik etkinlikleri, Avrupa’nın en önemli metropolleriyle yarışır. Ancak, bu liste her sene değişir. Yerimizi korumak için daha çok çalışmamız gerekiyor.”


‘Marka şehir haline geldi’

Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, İstanbul’un 10 yıl önceki şehir olmadığını belirterek, “İstanbul artık marka şehir oldu” dedi. Onaran, şunları kaydetti:

“Yeni tesisler, oteller, restoranlar, müzeler açıldı. Turistin ilgisini çekecek şeylerin sayısı arttı. İstanbul zaten güzel bir üründü. Turizmciler olarak artık iyi paketlemeyi öğrendik. Eskiden de Boğaz vardı. Ancak biz şehre değer katmayı öğrendik. Turizm güven sever. Güven, havaalanında bindiğiniz taksideki taksimetrenin doğru çalışmasıyla başlar. Turisti kandırmamak, can ve mal güvenliğini korumaya almak, başarının olmazsa olmazı. Markanın önemini kavradık. Turizmin getirisinin değerini anladık. Daha birçok şehrimizi bu listelerde görebiliriz.”


Kongrede 9. sırada

Türkiye’nin kongre turizminde de çok önemli bir yere geldiğini kaydeden Ulusoy, şunları söyledi:

“2012’de kongre turizminde Türkiye 21’inci, İstanbul ise 9’uncu sırada yer aldı. 500 kişi ve üzerindeki kongrelerde Türkiye iki yıldır dünya birincisi. 2013 rakamları daha iyi gelecek. Önümüzdeki günlerde kongre turizminde de binlerce kişiyi ağırlayacağız”




Milliyet/Fehim Genç




Geri Dön