28 / 04 / 2024

Başvurusu reddedilen depremzede mahkeme kararı ile konut hakkı kazandı!

Başvurusu reddedilen depremzede mahkeme kararı ile konut hakkı kazandı!

Elazığ’da 24 Ocak 2020’de yaşanan depremlerin ardından evi hasar alan fakat ilana zamanında başvurmadığı gerekçesiyle başvurusu onaylanmaya depremzedeyi, mahkeme haklı buldu.



Elazığ’da 24 Ocak 2020’de 6.8 ve 27 Aralık 2020’deki 5.7 şiddetli depremler meydana geldi. Bu depremlerin ardından on binlerce ev ağır hasar aldı. Depremlerin ardından konutları yıkılan veya hasar alan depremzedeler için Elazığ Valiliğince  TOKİ  konutu veya yıkılan evlerinin yeniden yapılması için kredi imkanı sağlandığına ilişkin açıklama yapıldı. Valilik başvurular için süreyi 15.06.2021-13.08.2021 tarihleri arası olarak belirledi.

Bu süre içerisinde mülk sahipliği başvurusu yapmadığı gerekçesi ile başvurusu onaylanmayan bir depremzede durumu yargıya taşıdı. Elazığ 1. İdare Mahkemesi’nde gerçekleşen davada, mahkeme depremzedeyi haklı buldu. Emsal teşkil eden karar, depremzedelere yeniden hak sahipliği başvurusunun yolunu açtı. 

VALİLİĞİN BAŞVURU İLANINDA 2 AYLIK SÜRE 60 GÜN SAYILMIŞ

Duvar'da yer alan detaylara göre, açılan davada başvuru süresinin mevzuata göre 2 ay olarak belirlenmesi gerekirken, 60 gün olarak belirlendiğini iddia eden depremzede, başvuru süresinde iki günlük bir eksiklik olduğunu ifade ederek başvuru ilanının mevzuata uygun olmadığını ve hak kaybına uğradığını ifade etti. Belirlenen ayların 31 gün çektiği için 62 güne tekabül ettiği savunularak son 2 günde başvuranların talebinin ret edildiği iddiasıyla kendini savundu. Elazığ 1. İdare Mahkemesi, 12 Ekim 2023 tarihinde görülen dava sonucunda başvuru ilanının mevzuata uygun olmadığına hükmederek, depremzedeyi haklı buldu.

Davanın avukatı, Kentsel Dönüşüm Uzmanı Murat Erdoğan, hak sahipliği başvurusunu kaçıran, başvurusu reddedilen binlerce depremzedenin bu kararla yeniden başvuruda bulunabileceğini belirtti.

 Başvurusu reddedilen depremzede mahkeme kararı ile konut hakkı kazandı!

ELAZIĞ'DA DEPREM KONUTLARININ YAPIMI DEVAM EDİYOR

Temeli atılan ve etaplar halinde inşa edilecek 2 bin 936 konuttan 300 dairelik 19 blokta kaba inşaatı tamamlandı. Bitirilen bloklarda iç ve dış sıva işlemleri gerçekleştiriliyor.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdür Yardımcısı Fatih Önalan, AA muhabirine, TOKİ tarafından deprem konutlarının inşasının devam ettiğini söyledi.

Devletin, Elazığ'da meydana gelen depremden sonra gösterdiği refleksin aynısını bu depremde de gösterdiğini aktaran Önalan, Elazığ'da temeli atılan 2 bin 936 konutun bulunduğunu kaydedildi. 

EPDK duyurdu! Mesken ve tarımsal sulamaya yönelik son kaynak tedarik tarifesi miktarları belli oldu!

Halk GYO Bursa Binası'nın değeri 81.6 milyon TL oldu!

1 dolar kaç TL? Bugün dolar ne kadar? 28 Ekim 2023 dolar kaç lira?


Geri Dön