19 / 05 / 2024

Bayraklı 'da deniz üzerine kültür sanat merkezi yapılması planlanıyor!

Bayraklı 'da deniz üzerine kültür sanat merkezi yapılması planlanıyor!

TÜGİAD Ege Şubesi Kentsel Dönüşüm Komisyonu Başkanı Evren Taşkıran, Komisyon Üyeleri Arda Işık, Onur Çetin ve Birkan Karayılanoğlu'nun hazırladığı raporda kentsel dönüşümde yapılması gerekenler açıklandı.




Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ege Bölge Şubesi Kentsel Dönüşüm Komisyonu, kentsel dönüşümle ilgili hazırladığı raporu kamuoyuna açıkladı. 


Bayraklı Tower'daki Dernek binasındaki basın toplantısında TÜGİAD Ege Şubesi Kentsel Dönüşüm Komisyonu Başkanı Evren Taşkıran, Komisyon Üyeleri Arda Işık, Onur Çetin ve Birkan Karayılanoğlu'nun hazırladığı raporda kentsel dönüşümde yapılması gerekenler açıklandı. 


Raporda Bayraklı sahil şeridinde Sidney Opera Binası gibi deniz üzerine yapılacak sembol nitelikli bir kültür-sanat merkezi önerildi. 


Raporu değerlendiren TÜGİAD Ege Şube Yönetim Kurulu Başkanı Musa Turan, "İzmir'in betonlaşmasını istemiyoruz.  İzmir  ruhu olan, yaşayan bir şehir olmalı. Marka kent ancak bu şekilde olunur" dedi.

TÜGİAD'ın İzmir'in geleceğine yönelik önemli projeler hazırladığını açıklayan Turan, kentsel dönüşümü çok önemli bulduklarını söyledi. Hazırladıkları raporu ilgili bakanlıklar ve kuruluşlarla paylaşacaklarını dile getiren Turan, "İzmir'in geleceğini şekillendirecek, geçmiş ile bağını koruyacak bir kentsel dönüşüm öneriyoruz. Amaç İzmir'i marka kent yapmak. Biz İzmir'i sadece betondan değil ruhu olan bir şehir olarak hayal ediyoruz. Bu şehrin geleceğinde biz de görüş ve önerilerimizle söz sahibi olmak istiyoruz" diye konuştu. 


'Mega kent istemiyoruz'

TÜGİAD Ege Şube Kentsel Dönüşüm Komisyonu Başkanı ve Yüksek İnşaat Mühendisi Evren Taşkıran da raporu hazırlarken Akdeniz'e kıyısı olan 32 şehri incelediklerini, İzmir'e benzer yönleri olan 10 şehri ayrıca ele aldıklarını söyledi. Kentsel dönüşümle beraber İzmir'in yüzde 85'inin yenileneceğini belirten Taşkıran, ancak kentin önce bir gökdelen şehri mi, endüstri şehri mi yoksa ticaret-turizm-liman kenti mi olacağına karar vermesi gerektiğini vurguladı. İzmir'in dünyada birbirine benzeyen, büyük gökdelenlere sahip kimliksiz mega kentlerden biri olmaması gerektiğini savunan Taşkıran, "Önümüzdeki dönüşüm sürecinde stratejik ve sistematik bir planlamaya ihtiyaç var. Modern bir şehir yaratmaya çalışırken, geçmiş ile bağlarımızı koparmamalıyız" dedi.


TÜGİAD raporda neler önerdi?

-Kapsamlı kent kimliği haritası hazırlansın.

-Bayraklı kıyı şeridinde Sidney Opera Binası benzeri kültür-sanat merkezi yapılsın. 

-Alsancak Liman bölgesine ve Kadifekale'ye teleferik.

-Kent ormanları ve yeşil kuşaklar artırılmalı.

-Arkeolojik kazı alanları kente kazandırılsın.

-Enerji verimli ve deprem güvenli yapı sistemleri uygulansın.

-Deniz ulaşımı ve toplu ulaşım özendirilmeli.


Yeni Asır


Geri Dön