23 / 12 / 2024

Bekir Yıldız Şeker Fabrikası arazisinin planlanmasını istedi!

Bekir Yıldız Şeker Fabrikası arazisinin planlanmasını istedi!

Kocasinan Belediye Meclisi'nde Meclis gündem görüşmelerinin tamamlanmasının ardından Kocasinan Belediyesi eski Başkanı ve Meclis Üyesi Bekir Yıldız, Şeker Fabrikası arazisinin planlanmasının doğru bir karar olacağını söyledi.



Kocasinan Belediye Meclisi'nde Meclis gündem görüşmelerinin tamamlanmasının ardından Kocasinan Belediyesi eski Başkanı ve Meclis Üyesi Bekir Yıldız, Şeker Fabrikası arazisinin başkanlığı döneminde planlanması sırasında yapılan çalışmalar hakkında meclis üyelerini bilgilendirdi. 


"Bu konunun istismar ediliş taraflarını bir kenara bırakıyorum" diyen Bekir Yıldız, "Herkes kendi açısından bakar ve değişik yorumlar yapabilir fakat olayın gerçekleşme şekli şudur" diyerek meclis üyelerine olayın gelişimini şöyle anlattı; "Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Kocasinan Belediyesine bir müracaat ile Şeker arazisinin planlanmasını talep etti. O günkü meclis üyesi arkadaşlarımızla teferruatlı görüştük ve Şeker Fabrikası arazisinin planlanmasının doğru bir karar olacağını düşündük. 


Plan çalışması başladı. Bu planlama sırasında meclis üyeleri belediye başkanına yani bana yetki verdi. Görüşme yapmak sözleşme imzalamak amacı ile. Ve çok geçmeden bir sözleşme yaptık. Bu sözleşme karşılıklı olarak arşivlerde var. yayınlanıyorda zaten. O sözleşmeye göre mevcut fabrika korunacak. Bizim Belediye olarak cazip baktığımız kışını ise orada 40-50 yıl kadar önce dikilmiş çam ağaçlarını kurtarmak ve Şeker Gölü çevresine bir mesire alanı teşekkül ettirmek. Burası bir milyon metrekarelik bir alandı. Kayseri'nin nefes borusu olsun istedik. 


Artı Şeker Fabrikasının o gün itibarı ile yapılarının tamamı kaçak. Ruhsat alınamıyor ve yıkılması icap ediyor. Sebebi ise, tahmin ediyorum %l imar verilmiş diyelim 10 bin metrekarelik alan hakkı varsa 100 bin metrekarelik fabrika yapılmış. Bu giderildi. Ve Şeker Fabrikasının mesire alanı ve yollar yeşil alanlar zaten kanunen devrediliyor. Şeker Fabrikası'ııın ne kadar üyesi varsa bir değer tahsis ediliyor. Bunlarda yapılacak konul ve işyerleri. 


Bu arada Kayseri'de ilk defa gerçekleştirilecek bir model de düşünüldü. Buraya yer altı tesisat tüneli yapalım istedik. Bu da Kayseri'de şuan sadece Erciyes Üniversitesi'nde var. Ama o biraz küçük, biz bir kamyon geçebilecek büyüklükte düşündük. Bunun için Elektrik Şirketi, KASKİ ve diğer altyapı kurumları ile bir araya gelip bir maliyet çıkardık. Yanlış hatırlamıyorsam 20 milyon 750 bin liraydı. Bu bedel altyapı katılım payı olarak Şeker Fabrikası tarafından üstlenildi. Sağlık tesisi, pazaryeri, cami ve okul gibi şeylerde üstlenildi Şeker Fabrikası tarafından. Burada mantık şuydu, oraya yaklaşık 7 bin konul yapılacak ve bu insanlar oturmadan altyapıları hazır olsun. Bu yürürken muhtelif iptaller oldu. Şeker Fabrikasinın kendi sendika problemleri oldu. Bu iptaller çerçevesinde plan uzadı. 


Bu uzayınca da Şeker Fabrikası 20 bin küsür lirayı ödeyemedi. Nedeni de plan gerçekleşecek mi, gerçekleşmeyecek mi sorusu çıktı ortaya. Bu iptaller karşısında ikinci üçüncü ek protokoller yapıldı. Tahmin ediyorum 8 milyon kadar bir parada yatırdı Kocasinan Belediyesi'ne. Sonra plan şuanda planlandı ama ifraz için belirli alanlar belediyeye gelmedi. Zannediyorum kendi aralarında problemlerden dolayı gelmedi. Birinci sözleşme baki onun üzerine şerefiye parası da konuşulacak ayrıca. Neticede Belediye oraya 6 bin 500, 7 bin 500 konutluk bir istifade sunuyor. Buna karşı şehrin o bölgesinde bir yerleşim alanı meydana geliyor. Bildiğiniz gibi ilçe Belediyelere 30 metre genişliğine kadar yol ve yanlış hatırlamıyorsam 3 bin metrekareye kadar olan yeşil alanlar veriliyor. Daha büyüklerini Biiyükşehir Belediyesi'ne alan olarak devrediyor. Ana tablo bu. Yani bir sözleşme başlamış ve süreç devam ediyor plan açısından veya Şeker Fabrikası'nın harekete başlaması açısından süreç noktalanmadı. Plan tamamlandı süreç noktalanmadı. Şimdi orada 250 bin metrekarelik arazi üzerine sağlık tesisi planlandı ve Şeker Fabrikası tarafından yapılacaktı. Konutlar bitmeden bu sağlık tesisi de hayata geçecekti. Sağlık Bakanlığı da Kayseri'ye müracaatla Bölge Hastanesi yapalım dedi ve o araziyi uygun görmüş. O sağlık tesisini Bölge Hastanesine dönüştürülmesi istendi. Planlama safhalarında dönüştürüldü. O arazide Büyükşehir Belediyesi'ne devredildi. Büyükşehir Belediyesi ile ayrı bir görüşme yapıldı. O araziyi Büyükşehir Belediyesi hazineye devretti. Hazineye geçen mallar zaman içerisinde Toki arazisi oluyor. Bu araziyi Toki planlama yetkisi olduğu için planlamış ve satışa çıkarmış. Birinci satışını iptal etti zannediyorum. Tekrar satar veya satmaz o artık Toki'nin malı. Durum genel hatları ile budur. 

Yine görüşmeler yapılacaktır ve sizlerin önüne gelecektir diye düşünüyorum." 



Geri Dön