Beklenen İstanbul depremi emlak fiyatlarını uçurdu! Bu ilçelere göç arttı! Kiraların en çok arttığı yerler açıklandı!
Beklenen Marmara depremi İstanbul'daki emlak fiyatlarına da yansıdı. 1999 depremi öncesi yapılmış ve zemini kötü olduğu uzmanlarca söylenen semtlerdeki binalardan resmen göç başladı.
CNN Türk'ten Celil İpek'in haberine göre; İstanbullular tarafından kentsel dönüşüm isteğinin ilk sırada olduğuna dikkat eçken gayrimenkul danışmanı Şakir Dürüst, açıklamasında "İstanbulluların megakentte yaşama endişesi var fakat megakentten giderse başka kentlerde geçim endişesi, adaptasyon sorunu var. Halk bu ikilemin arasında sıkışıp kalmış durumda" ifadelerini kullandı ve İstanbul’da binalar depreme dayanıklı hale getirilirse kimsenin burdan gitmek istemeyeceğini belirtti.
Dürüst, olası büyük depremden nispeten daha az etkilenecek ilçelerden olan Pendik, Kadıköy, Kartal, Beşiktaş, Sarıyer, Nişantaşı, Şişli ve Levent'e talebin yükseldiğini dile getirdi.
"İstanbul’da ev satın almak veyahut kiralamak isteyenlerin temel alışkanlıklarında değişiklik oldu mu?" sorusunu da yanıtlayan Şakir Dürüst, açıklamasında İstanbul’da oturmak isteyen vatandaşların önceden dikkat etmediği; binanın sağlamlığı, binanın yaşı, zemininin ve inşaat malzemesinin kalitesi gibi durumların şu anda ilk sordukları soru olduğuna dikkat çekti.
Deprem kuşağında olan bir ülkede yaşıyor olmamızın bu alışkanlıklarımızı çok önceden değiştirmiş olmasını gerektirdiğinin altını çizen Dürüst, çok geç olmadan yeni sisteme uyulması gerektiğini dile getirdi.
Kovid-19 salgını döneminde kira bedellerinde yüzde 20 seviyelerinde artışın yaşandığını dile getiren Dürüst, Kahramanmaraş depreminin ardından İstanbul’un riskli ilçelerinde değerlerin düştüğünü söyledi.
"Depremde az riskli kuzeyde kalan ilçelerinde durum değişiklik gösteriyor; 1. sırada Beykoz yüzde 93 ,Sarıyer yüzde 89 ,Tuzla yüzde 87 , Maltepe yüzde 85 Kadıköy yüzde 78 şeklinde sürmekte" diye konuşan gayrimenkul danışmanı Şakir Dürüst, depremden daha çok etkilenecek ilçelerin gayrimenkul fiyatlarına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.
Açıklamasında "İstanbul’daki riskli bölgelerde kiralık ve satılık gayrimenkullerin değerleri önceki döneme göre düştü veya sabit halde durmaktadır. Fakat endişeler sürdüğü için uzunca bir süre hareket etmeyeceği, aksine aşağı yönlü hareket edebileceği ön görülmektedir. Ancak bu bölgelerde dönüşüm hızlanır ve tamamlanırsa eski günlerine dönmesi, gayrimenkul sahipleri ve yatırımcılarının beklentisidir" diye konuşan Dürüst, İstanbul’daki site aidatlarına değindi.
İstanbul’daki site aidatlarında yüzde 100’ün üzerinde bir yükselişin olduğuna vurgu yapan Şakir Dürüst, bazı ilçelerde aidatın 8 bin TL'ye kadar çıktığını dile getirdi.
Aidat yükselişinin başlıca nedenlerini anlatan Dürüst "Sitelerin bulunduğu ilçelerin prestiji, konumu, sosyal alanları, temizlik ve güvenlik gibi kriterlere göre değişkenlik göstermektedir. Bu artışın diğer sebebi ise malzeme alımındaki fiyat yükselişleridir" diye konuştu.