28 / 12 / 2024

Belediyelere 694 milyon lira atık su desteği!

 Belediyelere 694 milyon lira atık su desteği!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, son 10 yılda atık su arıtma tesisi inşası için belediyelere 694 milyon lira hibe desteğinin dağıtımını gerçekleştirdi




     Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, toplam kullanılabilir su miktarı 112 milyar mekteküp olan Türkiye'de, bir yılda kişi başına yaklaşık 1500 metreküp su düşüyor. Bu rakam dikkate alındığında, Türkiye dünya ortalamasına göre su sıkıntısı bulunan ülkeler arasında yer alıyor. 

     Türkiye su politikasını, devam eden AB katılım sürecinin yanı sıra artan nüfusu, hızlı kentleşme, küresel ve bölgesel düzeydeki gelişmeler doğrultusunda mevcut ve gelecekteki su ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak geliştiriyor. 

     

     -Çevrede en fazla yatırımı su ve atık su sektörü alıyor- 

     

     Çevre yatırım maliyetlerinde ise en fazla pay su ve atık su sektörüne ayrılıyor. AB sürecinde ihtiyaç duyulan yatırımların gelecek dönemde çevre sektörü için tahmin edilen toplam uyum maliyeti 59 milyar avro olarak hesaplanıyor. 

     Uyum maliyeti su sektörü için toplam 34 milyar avro, atık su arıtma tesisleri ve şebeke yatırımları için ise 18 milyar avroyu buluyor. 

     

     -Atık su arıtma hizmeti verilen belediye sayısı arttı- 

     

     Belediyelere atık su arıtma tesisi inşa etmeleri için teknik ve mali destekler veriliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2002 yılından bugüne kadar yaklaşık 694 milyon lira hibe finansman desteğinin dağıtımını gerçekleştirdi. 

     Çevreyi koruma amaçlı yapılan çalışmalar sonucunda son yıllarda kanalizasyon şebekesi ve atık su arıtma tesisiyle hizmet verilen belediye sayısı ile nüfusta önemli artış oldu. 

     2002'de 145 atık su arıtma tesisiyle 3 bin 227 belediyeden 248'ine hizmet götürülürken, 2012 yılında 412 atık su arıtma tesisiyle 2 bin 950 belediyeden 530'una hizmet veriliyor. Atık su arıtma tesisi hizmeti verilen belediye sayısının yıl sonu itibarıyla da 555'e çıkması bekleniyor. 

     Nüfus bazında ise 2002'de belediye nüfusunun yüzde 35'i atık su arıtma tesisine bağlıyken, bu yıl oran yüzde 69,7'ye ulaştı. 2017 sonuna kadar belediye nüfusunun en az yüzde 80'ine atık su arıtma tesisi hizmeti verilmesi planlanıyor. 

     

AA


Geri Dön