14 / 05 / 2024

Benzin ve motorinde ne 1 lira ne 2 lira! Rekor zam geliyor, depoları fulleyin

Benzin ve motorinde ne 1 lira ne 2 lira! Rekor zam geliyor, depoları fulleyin

Benzin ve motorinle ilgili korkutan bir iddia ortaya atıldı. İddiaya göre Suudi Arabistan Asya’ya gönderilen petrole rekor zam yapabilir. Ancak traderlar bu artışın riskler barındırdığını belirtiyor. Yani siz şimdiden depolarını fulleyin.



Küresel petrol fiyatları, ABD’de resesyon riski fiyatlaması, sıkı para politikaları ve Çin’in Covid vakalarını düşürme çabalarıyla Temmuz ayını 2020’den beri ilk kez 2 ay üst üste düşüşle tamamlamaya hazırlanıyor.

TÜRKİYE'NİN PETROL İHRACATI

İthalata bağlılık oranı %93,6 olarak gerçekleşiyor. Bazı ülkelerin Türkiye'nin 2015 petrol ithalatı içindeki oranı şöyle; Irak %29, Rusya %18, İran %14, Hindistan %8, Suudi Arabistan %6,5, İsrail %4,5, İtalya %4, Yunanistan %3,5.

Önemli bir enerji kaynağı olan petrol, aynı zamanda kimya sanayisinin de ham maddesi. Türkiye'deki petrol yatakları fazla zengin değil. Mevcut petrol yatakları daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Adıyaman, Batman ve Diyarbakır'dadır. Siirt, Şanlıurfa ve Mardin'de de petrol yatakları bulunuyor. Üretilen petrol, Türkiye'nin ihtiyacının çok az bir kısmını (1/7) karşılanıyor. Geri kalan kısmı dışarıdan alınıyor.

Türkiye'de ham petrolün arıtılması için rafineriler kuruldu. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde üretilen ham petrolün bir kısmı Batman Rafinerisine, bir kısmı da Batman-İskenderun boru hattı ile Dörtyol'a gönderilmektedir. Buradan da tankerlerle İzmir ve İzmit rafinerilerine taşınıyor. İskenderun Körfezi ile Kırıkkale arasındaki petrol boru hattı ile de Kırıkkale Rafinerisine ham petrol aktarılıyor.  Ayrıca Türkiye-Irak boru hattı ile Irak petrollerinin bir kısmı Yumurtalık Limanı'na taşınıyor. Bu taşımacılıktan Türkiye önemli bir gelir sağlanıyor. Azerbaycan petrolünün de Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı ile İskenderun Körfezi'ne ulaştırılıyor. 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön