14 / 05 / 2024

Benzin ve motorinde ne 1 lira ne 2 lira! Rekor zam geliyor, depoları fulleyin

Benzin ve motorinde ne 1 lira ne 2 lira! Rekor zam geliyor, depoları fulleyin

Benzin ve motorinle ilgili korkutan bir iddia ortaya atıldı. İddiaya göre Suudi Arabistan Asya’ya gönderilen petrole rekor zam yapabilir. Ancak traderlar bu artışın riskler barındırdığını belirtiyor. Yani siz şimdiden depolarını fulleyin.



Türkiye'nin petrol varlığı; İran, Irak, Suriye gibi komşu ülkelerle kıyaslandığında yetersiz. Bunun ana nedeni ülkenin jeolojik farklılığı. Petrolün bir arazide bulunması için kumtaşı gibi gözenekli kayaçların üzeri kil gibi geçirimsiz katmanlarla kapanmış olmalı. Komşu ülkeler düzlüklerden oluşurken Türkiye dağlık alanlardan oluşuyor. Yeraltında oluşan petrol depoları levha çarpışmaları ve bunun sonucun olan dağ oluşumu ile küçük parçalara ayrılmakta ve dağılıyor. Komşu ülkelerde aynı jeolojik olaylar gerçekleşmediğinden, büyük ve sığ petrol depoları oluşmuş durumda. Komşu ülkelerde petrol 100-1000 metreler arasında bulunurken, Türkiye'de 3-4 bin metrelerde bulunuyor. 

Türkiye petrol sahalarının %93'ü 25 milyon varilden küçük saha iken, %7'si 25 milyon-500 milyon varil arasında rezerve sahip büyük saha.

Türkiye'de üretilebilir ham petrol rezervi 334,5 milyon varil hesaplanmış durumda. Mevcut üretim kapasitesine göre rezervlerin 19 yıllık ömrü var.

Türkiye 2015 yılında 51.000 varil/gün üretim, 796.000 varil/gün tüketim gerçekleşmiş. Günlük 503.000 v/g ham petrol, 242.000 v/g işlenmiş ürün ithal edilmiştir. 2015'te yerli ham petrol üretimi ihtiyacın %6,4'üne karşılık geliyor. 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön