23 / 12 / 2024

Bergama Akropol'ün şehir planı mercek altında!

Bergama Akropol'ün şehir planı mercek altında!

Form ve planlama bakımından kent düzeni " eşsiz örnek " olarak gösterilen Bergama (Pergamon) Akropol ören yerindeki kazılarda, antik kentin yol ve yamaç sistemlerinin araştırıldığı bildirildi...




Form ve planlama bakımından kent düzeni "eşsiz örnek" olarak gösterilen Bergama (Pergamon) Akropol ören yerindeki kazılarda, antik kentin yol ve yamaç sistemlerinin araştırıldığı bildirildi.


Alman Arkeoloji Enstitüsü Müdürü ve Bergama Kazı Başkanı Prof. Dr. Felix Pirson, AA muhabirine, Akropol ören yerinde bu yıl, hem kazı hem restorasyon hem de konservasyon çalışması yaptıklarını belirtti.


Bu yıl, özellikle bilimsel ve sondaj kazılarına ağırlık verdiklerini dile getiren Pirson, "Ağırlıklı olarak agora, yamaç ve yol sistemleri ve nekropolde çalışıyoruz. Henüz 2,5 hafta oldu. Enteresan sonuçlar elde ettik ama açıklamak için erken" dedi.


Pirson, gimnasyum alanındaki kapalı tiyatronun yüksek duvarının yıkılma tehlikesinin bulunduğuna değinerek, bu tehlikenin ortadan kaldırılmaya çalıştıklarını kaydetti.


Kentin tepeye kurulduğuna işaret eden Pirson, şöyle konuştu:


"Dik olan batı ve doğu yamaçlarında, bugüne kadar arkeolojik araştırma olmadı. Sadece yol sistemi üzerinde hipotetik rekonstrüksiyon oldu. Helenistik zamanın tipik yerleşimi, ızgara şeklinde, 90 derece yol sistemi üzerine. Pergamon'da dik ve kayalık olan yamaçlar ise ızgara sistemi için pek uygun değil. 2006 yılından beri hem doğu hem batı yamaçlarında jeofizik kazı ve yüzey araştırmaları yapmıştık. Bu yıl, çalışmalarımızı ilerlettik. Çok akıllı şehir planlaması sistemi çünkü hem araba kullanmak için yollar var hem de dik merpen yollar var. Bu yollar da tüm tepenin şaşırtıcı estetiğine destek veriyor. O zaman için çok farklı bir sistem ve Helenistik zamanda biraz anormal ama bulduklarımız, Pergamon'un tüm Avrupa ve dünya şehir planlaması tarihinde çok ileri bir örnek olduğunu gösteriyor."


-"Çok güzel mühendislik örnekleri"


Pirson, yağmur suyu ve atık suyun kentten tahliyesi için kentteki su kanal sisteminin çok akıllıca yapıldığını ifade ederek, "Eğer öyle sistem kurulmasa, binaların temel terasları yıkılabilirmiş. Örneğin batı yamacında çok enteresan kanallar bulduk, bazı kanallar 70 metre tepenin derinliğinden geliyor. Bunlar, antik zaman için çok güzel mühendislik örnekleri" diye konuştu.


Bergama'nın, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Listesi'ne alınmasını da değerlendiren Pirson, "Tüm Bergama'da, restorasyonlar devam ediyor. Ayrıca bakım projeleri var. Hep birlikte Pergamon'u korumak için çalışıyoruz. Bergama'nın UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınması dolayısıyla çok mutluyuz. Bergama için büyük bir şans" ifadelerini kullandı.


Bergama Müze Müdür Vekili Nilgün Ustura ise Akropol ören yeri ile dönemin en büyük sağlık yurdu Asklepion'da iki yıl önce başlanan çevre düzenleme çalışmalarında, sona gelindiğini belirtti.


Bergama'nın, "Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı" dosyasıyla UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girdiğine işaret eden Ustura, "SİT alanları ve ören yerlerindeki tüm çalışmalar, uluslararası standartlarda olmak zorunda. Bu sorumluluğu yerine getirmeye çalışacağız" dedi.


 


AA



Geri Dön