22 / 11 / 2024
fuzul

Berlin'deki konutlar kamulaştırma referandumu sonrası ne olacak?

Berlin'deki konutlar kamulaştırma referandumu sonrası ne olacak?

Berlin'de artan kira fiyatlarına yönelik konutların kamulaştırılması için referandum gerçekleşti. Referandumdan çıkan oya göre yüzde 56'lık kesim konutların kamulaştırılmasını talep ediyor. 




Berlin’de dün genel seçimlere paralel şekilde halk, eyalet meclisi seçimleri ve bir de referandum için sandık başına gitti. Hürriyett'ten Muhammed Kafadar'ın haberine göre; kesin olmayan sonuçlarla beraber yüzde 56'lık kesim konutların kamulaştırılmasını istiyor. Peki, bunun anlamı ne?

Berlin'de kiralar son 10 senede iki kat arttı. Vatandaşların yüzde 85’inin kiracı olduğu kentte, maaşlardan kiraya ayrılan pay yüzde 50’ye ulaştı. Bu durumdan şikâyet eden ve yeter sayıda imza toplayan kiracı örgütleri konuyu sandığa taşıyarak yerel yönetimden yaklaşık 240 bin dairenin kamulaştırılmasını talep etti. Ancak bunun bir bağlayıcılığı yok. Aslında oylama ile yalnızca, yerel idareye kamulaştırma yönünde adım atmanın mümkün olup olmadığının araştırılması için çağrı yapıldı. Fakat  “yüzbinlerce kişi bir şey talep ediyorsa politikacılar bunu görmezden gelemez” diyen destekçiler umutlu.

Berlin deki konutlar kamulaştırma referandumu sonrası ne olacak?

Referanduma itiraz edenler asıl çözümün yeni konutlar inşa etmek olduğunu dile getiriyor. Şehrin her sene 20 bin yeni konuta ihtiyaç duyduğu öngörülüyor. Emlak şirketleri, “Teklif tek bir yeni Konut yaratmıyor, ki asıl ihtiyaç o” diyor ve kamulaştırma için harcanacak kaynağın binlerce yeni konutun inşasında kullanılabileceğini vurguluyor. Şehir meclisi, referandumun öngördüğü adımların atılmasının maliyetinin 30 milyar Euro’yu bulabileceğini hesaplıyor. Uygulamadan en fazla etkilenecek şirket ise portföyünde 113 bin konut bulunan Deutsche Wohnen.

Pandemi sırasında kötüleşti

Kiralar özellikle pandemi esnasında çok sayıda kişi gelirini tümden ya da kısmen kaybedince kriz meselesi oldu. Berlin kent idaresi 2019’da tartışmalı bir karara imza atarak, 5 yaşından eski dairelerde kira artışını 5 sene süreyle yasaklamıştı. Düzenleme dahilindeki dairelerde kira artışı frenlense de bu kez yeni binalar daha pahalı hale geldi, üstelik eski binaların satış değeri düştü. Düzenlemenin inşaat sektörünü olumsuz etkilediğinden yakınarak uygulamayı Anayasa Mahkemesi’ne taşıyan ve geçen Nisan ayında iptal ettiren Hristiyan Birlik Partisi seçimlerde tarihinin en kötü sonuçlarını aldı. Halkın senelerdir kötüleşen konut sorunundan ötürü faturayı Merkel’in partisine kestiği yorumları gerçekleştiriyor.

Berlin'de konut devlerinin kiralık dairelerinin kamulaştırılması talep edildi!


Geri Dön