27 / 04 / 2024

Beş soruda özel okul ücretlerinin detayları! Peki yasal zam oranı ne kadar olacak?

Beş soruda özel okul ücretlerinin detayları! Peki yasal zam oranı ne kadar olacak?

Özel okulların her sene ocak-mayıs dönemi arasında yeni sene ücretleri belli oluyor. Uygulanacak olan yeni ücretlerin açıklanmaya başlaması ile  veliler tarafından özel okul ücretlerine yapılabilecek yasal zam oranları da bekleniyor.



Özel okullar, ara sınıflardaki öğrencileri için gelecek seneki eğitim öğretim ücretlerini [(bir önceki yılın ortalama yurt içi ÜFE+bir önceki senenin ortalama TÜFE)/2] artı 5 formülüne göre belirleyeceği kaydedildi. 

5 Ağustos 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan MEB Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'ndeki değişiklikler ve mevcut mevzuat hükümleri doğrultusunda, özel okullarda gelecek eğitim-öğretim yılında yapılabilecek ücretlendirme merak ediliyor.

5 soru 5 cevapta özel okul ücretlerinin merak edilen ayrıntıları...

1- Gelecek yıl, özel okula başlamış bir öğrencinin ücret artışı en çok yüzde kaç olacak?

sozcu.com.tr'de yer alan habere göre; Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği kapsamında, özel okullarda ara sınıfların eğitim ücreti belirlenirken bir önceki senenin ilan edilen ücret, okulda devam eden öğrencilerin eğitim ücreti belirlenirken ise öğrenci kayıt sözleşmesinde belirlenen ücret dikkate alınacak ve bu ücretlere [(bir önceki yılın ortalama yurt içi ÜFE+bir önceki senenin ortalama TÜFE)/2]+5 oranından fazla yükseliş yapılamayacağı kaydedildi.

Bu formüle göre yapılan hesaplamalara göre, özel okulların, gelecek seneki eğitim öğretim ücretlerini ara sınıflardaki öğrenciler için en fazla yüzde 56,89 oranında yükseliş yapabileceği öngörülüyor.

2- Özel okullara yeni başlayacak olan öğrencilerin ücretleri nasıl olacak?

Özel okullar, öğrenci ve kursiyer ücretlerini; veli veya kursiyerler ile yapacakları Bakanlıkça belirlenerek Genel Müdürlük internet sayfasında yayımlanan özel sözleşmelerinde sağlayacaklarını kaydettikleri eğitim ve öğretim imkanlarına, gelişmelerine imkan verecek yatırım ve hizmetler ile diğer işletme giderlerine göre tespit edilmektedir. Buna göre, 1,5 ve 9. sınıflara başlayacak öğrencilerin ücretleri, veli ile okul arasındaki sözleşme hükümlerine göre belirleneceği açıklandı.

Beş soruda özel okul ücretlerinin detayları! Peki yasal zam oranı ne kadar olacak?

3- Özel okul ücretleri ne zaman ilan ediliyor?

Özel Öğretim Kurumları Kanunu'na göre, öğrenim ücreti ve diğer ücretler, kurumlarca her sene belirlenerek ocak ayı başından itibaren en geç mayıs ayının sonuna kadar ilan edilmektedir.

4- Özel okullar yemek ve kıyafet gibi ücretleri ne zaman ilan ediyorlar?

Mevzuat kapsamında, özel okullar, öğrenci veya kursiyerlerden; yemek, kahvaltı, servis, pansiyon, yatakhane, kitap-kırtasiye, kıyafet, etüt ve benzeri hizmetler karşılığında alacakları ücretleri mayıs ayının sonuna kadar ayrıca tespit edilmektedir.

5- Özel okullar ara sınıflar için mevzuatta belirlenen oranın üzerinde bir fiyat uygulayabilir mi?

Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'ne göre kurumlar ücret ilanlarını, Millî Eğitim Bakanlığının Bilişim Sistemleri (MEBBİS) programına işleyerek alınan çıktının bir örneğinin süresi içinde doğrudan bağlı bulundukları milli eğitim müdürlüğüne veriyor ve belirtilen süre sonuna kadar kurumda velilerin görebilecekleri bir yere asıyor.

Dolayısıyla özel okullar mevzuattaki formülle belirlenen ücret artışının üzerinde bir artış yapamıyor. Mayıs ayından sonra açılan kurumlar ise bu işlemi kurum açma izni aldıkları tarihten itibaren bir ay içinde yapıyor.

Özel okullar zammı az buldu, devletten teşvik istedi! Vatandaş ne dedi?

Özel okullar zammı az buldu, devletten teşvik istedi! Vatandaş ne dedi?

Özel okullardan 'erken kayıt dönemi başladı' mesajı velileri şoke etti! Her şey planlamış, gelen mesaj değil zam...

Özel okullarda KDV tuzağı! 


Geri Dön