02 / 05 / 2024

Beş yıllık ihracatı 4 milyar doları aştı

Beş yıllık ihracatı 4 milyar doları aştı

Dünyanın önde gelen tütün üreticilerinden biri olan Türkiye, 2018 Ocak- 2022 Eylül tarihleri arasında 4,2 milyar dolarlık tütün ihracatı gerçekleştirdi.



2018 yılında 1 milyar doların üzerinde ihracat yaparak rekor kırmış olan tütün sektörü, Türkiye’de çok sayıda çiftçinin geçim kaynağı olmaya devam ediyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) verilerine göre, 2019 ve 2020 yıllarında 900 milyon doları aşan tütün sektörü ihracatı 2021 yılında ise 783 milyon dolar tutarında gerçekleşirken, 2022 yılının ilk 9 ayında dünyanın başka ülkelerine 588 milyon dolarlık ihracat yapılmıştır.

2022 yılının Ocak-Eylül aylarında yapılan ihracat, geçen senenin aynı aylarına göre yüzde 3,1 arttı.

TÜRKİYE, ORYANTAL TÜTÜNDE LİDER KONUMUNDA

Konuya ilişkin değerlendirmeler yapan BAT Türkiye, Kafkaslar ve Kuzey Kıbrıs Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Güven, belirtilen rakamlar hakkında, Türkiye tütün sektörünün ihracatının 2018 Ocak – 2022 Eylül tarihleri arasında 4,2 milyar dolar olarak gerçekleştiğine değinerek, “Duruma baktığımızda, tütün sektörü Türkiye’nin ihracat seferberliği hakkında önemli unsurlarından biri olmaktadır. Bunun yanı sıra, Türkiye oryantal tütün üretiminde dünyanın lider ülkesi konumuna gelmiştir. Belirtilen tütünleri yaklaşık olarak 50.000 üretici yetiştirmektedir. Biz 1950’li yıllardan itibaren Türk tütününü en çok kullanan şirketlerden biri olduk. Global açıdan Türkiye’de yetişmiş olan oryantal tütünün yüzde 20’sini alarak ve yaklaşık olarak yüzde 33’lük oryantal tütünü Türkiye’deki üretim faaliyetlerimizde kullanmaya devam ediyoruz. BAT Global Türkiye’den 13 milyon kilo tütün alıyorken, 8 milyon kilosunu global, 5 milyon kilosunu ise Türkiye operasyonlarımız için tedarik etmekteyiz” şeklinde konuştu.

TÜTÜN ÜRETİM KAPASİTESİNDE TÜRKİYE DÜNYADA DÖRDÜNCÜ SIRADA

Son 5 yılda 4 milyar doları aşmış olan tütün sektörü ihracatında, BAT’nin de ciddi bir rolü olduğuna ve katkılarına dikkat çekmek isteyen Güven konuşmalarına şunları da ekledi: ‘’ Yalnızca geçen sene içerisinde Türkiye’den 30’dan fazla  ülkeye ihracat gerçekleştirmiş olduk. En fazla ihracat yaptığımız ülkeler ise: Romanya, Körfez Arap Ülkeleri, Irak, Libya ve İsrail yer almakta.’’


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön