28 / 04 / 2024

Beşparmak Dağları'nın sit alanı olması yönünde olumlu gelişme!

Beşparmak Dağları'nın sit alanı olması yönünde olumlu gelişme!

Türkiye’nin en önemli doğal ve tarihi alanlarından biri olan Söke ilçesi sınırları içerisindeki Beşparmak Dağları’nın korunmasına yönelik yürütülen çalışmalarda bölgenin sit alanı olarak tescili yönünde olumlu gelişmeler yaşanıyor...




Doğal ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra jeolojik ve jeomorfolojik açıdan henüz keşfedilmemiş Türkiye’nin en önemli doğal ve tarihi alanlarından biri olan Söke ilçesi sınırları içerisindeki Beşparmak Dağları’nın korunmasına yönelik yürütülen çalışmalarda bölgenin sit alanı olarak tescili yönünde olumlu gelişmeler yaşanıyor.


Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, “Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın Latmos’un Milli Park yapılmasıyla ilgili çalışmaları ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun tescil faaliyetleri devam ederken, bu çalışmalara doğal sit olarak büyük destek verecek olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Denizli İl Müdürlüğü Tabiat Varlıklarını Koruma Şubesi de çalışma başlattı.Denizli Tabiat Varlıklarını Koruma Şubesi Doğal Sit değerlendirmesinde görevli ön değerlendirme ekibine, EKODOSD olarak destek verdik“ dedi.


Çalışmaların süratle devam ettiğine dikkati çeken Kuşadası EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Çalışmalar, ön değerlendirme ekibinden Ziraat Mühendisi Ramazan Danacı, Harita Kadastro Mühendisi Mehmet Genç, Biyolog Veysel Süslü, Jeoloji Mühendisi Ferhat Taşçı ve Orman Mühendisi Ramazan Sözer’den oluşan uzman bir grup tarafından başlatıldı.Çalışmalar, Aydın Söke’ye bağlı Karakaya, Çavdar ve Köprüalan mahallelerinde, Koçarlı’ya bağlı Bağarcık Mahallelerindeki arazilerde gerçekleştirildi. Uzmanlar tarafından hazırlanacak rapor, Denizli Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonuna sunulacak, sonrasında ekolojik etki değerlendirmesi yapılması amacıyla Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’ne gönderilecek. Bünyesinde 8000 yıllık insanlık miraslarını barındıran Latmos’un ilginç jeolojik oluşumları, flora ve fauna zenginliği de değerlendirilecek. Ülkemizde yeni gelişmeye başlayan jeoturizm için olağanüstü güzellikte binlerce kayaçın olduğu Latmos’ta yapılacak bu çalışmalar sonucunda alanın korunabileceğini umuyoruz. Ön değerlendirme ekibiyle Latmos’un bakir coğrafyasında her türlü çağdaş yaşam olanaklarından yoksun bir şekilde geleneksel yaşamlarını sürdüren bir aileyi de ziyaret ettik. 'Bu dağa gelenleri aç göndermem' diyen doğa adamı Yusuf Bilir’in ısrarıyla yemeğini yiyip, çayını içerek ayrıldık. Beşparmak Dağları; doğası, tarihi, arkeolojik zenginlikleri, 8000 yıllık kaya resimleri ve ilginç kayaç oluşumlarıyla birlikte değerlendirildiğinde, dünyanın en güzel açık hava müzelerinden biri durumundadır. Son yıllarda hızla çoğalmaya başlayan maden ocakları nedeniyle büyük tehdit altındadır. Bu nedenle bakanlıkların yaptığı bu çalışmaların olumlu sonuçlar vereceğine inanıyoruz. Her köşesi ayrı güzellikler içinde olan Latmos’taki bu jeolojik, arkeolojik ve doğal miraslar korunmalı, akılcı biçimde yararlanılmalı ve tüm dünyaya tanıtılmalıdır. Gelecek kuşakların bu güzellikleri görebilmesi ve yerel/bölgesel kalkınmayı olumlu etkilemesi için tehditleri ortadan kaldıracak bu çalışmalara herkesin destek vermesi gerekir“ diye konuştu.



Ajans Manisa


Geri Dön