03 / 05 / 2024

Beyanname ve vergi sürelerinin ertelenmesi TBMM'de!

Beyanname ve vergi sürelerinin ertelenmesi TBMM'de!

Koronavirüs salgını nedeniyle beyanname ve vergi sürelerinin ertelenmesi talebi meclis gündemine taşındı. CHP'li Girgin, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Koronavirüs salgını nedeniyle beyanname ve vergi sürelerinin ertelenmesi talebine ilişkin soru önergesi hazırladı. Girgin, sorusunun Hazine Ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Girgin, ''18 Mart 2020 Çarşamba günü Küresel Koronavirüs salgınına karşı alınan önemli tedbirleri görüşmek üzere yapılan toplantıya TÜRMOB yetkilileri çağrılmamıştır. Dolayısıyla talepleri, ne yazık ki, dikkate alınmamıştır. Bilindiği üzere serbest muhasebeci ve mali müşavirler, beyannameye işleyecekleri bilgi ve belgeleri temin edebilmek için müşterileri ile çok yakın temasa girmekte, bu belgeleri tasnif edip muhasebeleştirme sürecinde de birçok evraka temas etmektedir. Ayrıca uzlaşmalar da yüz yüze iletişim yoluyla sürdürülmektedir. Bu nedenle meslek mensupları ciddi risk altındadır. Meslek mensupları tarafından düzenlenen ve gönderilen beyannamelerin kamu finansmanı açısından önemi ve sürdürülebilirlik için gerekliliği malumdur. Ancak birey ve toplum sağlığının ve yaşam hakkının her şeyden üstün olduğu da tartışmasız ve Anayasamız ile güvence altındadır. Bu sebeple Bakanlıkların kendi paydaşları için aldıkları önlemlerin serbest muhasebeci ve mali müşavirler açısından da süratle gündeme alınması zorunluluk arz etmektedir. Bu önlemler çerçevesinde, en temelde, meslek mensuplarının bürolarında geçirecekleri sürenin ve müşteri ziyaretlerinin asgari seviyeye indirilmesi gerekmektedir. Bu önlemler hem serbest muhasebeciler ve mali müşavirler, hem de maliye çalışanlarının sağlığı açısından gerekliliktir'' diye konuştu.

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin'in soruları:
1- Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi, Konaklama Vergisi, Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi gibi uygulamaların bu süreçte acilen ertelenmesi ya da beyan dönemlerinin yeniden düzenlenmesi için bir çalışmanız var mıdır? 

2-Defter beratlarının yüklenmesi, Ba/Bs bildirimleri gibi kamu finansmanı ile doğrudan bağlantılı olmayan tüm beyan ve bildirimlerin ertelenmesi yönünde bir çalışmanız var mıdır? 

3-Salgının yayılım durumuna göre, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 13 maddesi uyarınca, salgının mücbir sebep ilan edilmesi, bu mümkün görülmez ise, aynı kanunun 17 maddesi uyarınca tüm ülke genelinde geçerli olmak üzere vergi muamelelerine ilişkin ödevlerin yerine getirilmesi için süre uzatılmasına yönünde bir çalışmanız var mıdır? 
 


Geri Dön