28 / 04 / 2024

Beyaz eşyada iç talep yükseldi, ihracat geriledi!

Beyaz eşyada iç talep yükseldi, ihracat geriledi!

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği'ne (TÜRKBESD) göre yılın ilk altı ayında yurt içi satışlar artarken, ihracat azaldı. Başkan Gökhan Sığın, üretimlerinin 33 milyon adet, ihracatlarının 26 milyon adet olduğunu ifade etti.



Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD), tarafından düzenlenen basın toplantısında sektörün 2023’ün ilk 6 ayında aldığı sonuçlar masaya yatırıldı.

Yılın ilk yarısında 6 ana üründeki yurt içi satışlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18 oranında yükseldi. İhracat ise bu dönemde yüzde 13 oranında azaldı.

TÜRKBESD Başkanı Gökhan Sığın, üretimlerinin 33 milyon adet, ihracatlarının 26 milyon adet olduğunu belirterek, “60 bin doğrudan, 600 bin dolaylı istihdamla ulusal ekonomimize katkı sağlamaya devam ediyoruz. Bu yıl üretim rakamlarımız yüzde 2 oranında geriledi” ifadesini kullandı.

DIŞARIDAKİ DARALMA İHRACATI ETKİLEDİ

TÜRKBESD üyesi firmaların yılın ilk 6 ayında ihracat ve yurt içi satışlardan oluşan toplam satışlarının yüzde 6 oranında düştüğünü belirten Sığın,şunları söyledi: “Dış piyasalardaki daralma ihracatımızı olumsuz yönde etkiliyor. Oluşan bu düşüş haziran sonuna kadar iç satışlarla dengelenmeye çalışıldı. Üretim ve istihdam yapımızı bugüne dek bu sayede koruduk. İç piyasadaki bu olumlu seyrin devam etmesi sektörümüz açısından büyük önem taşıyor. İç piyasada oluşan dinamizmi riske atabilecek; kredi kartı taksit sayılarının azaltılması, kredi faiz ve komisyonlarının artırılması veya vergi düzenlemelerinin getirilmesinin, üretim ve istihdam yapımızı bozmasından korkuyoruz. Türkiye beyaz eşya sektörü pandemi dönemi dahil olmak üzere yaşanan tüm iç ve dış şoklarda istihdam ve üretim kapasitesine sahip çıkmış ve gücünü yeni yatırımlarla artırmaya çalışmıştır.”

 


Geri Dön