29 / 04 / 2024

Beykoz'da üniversite kampüsü ve hastane yapılacak!

Beykoz'da üniversite kampüsü ve hastane yapılacak!

Medipol’e tahsis edilen, Beykoz’daki 220 bin metrekarelik yeşil alanda 20 bin öğrenci kapasitelik üniversite kampüsü ve hastane yapılıyor.



Açtığı hastaneler ile kamuoyunun dikkatini çeken Medipol’e tahsis edilen, Beykoz’daki 220 bin metrekarelik yeşil alanda 20 bin öğrenci kapasitelik üniversite kampüsü ve hastane yapılıyor


Kurulduğu günden bu yana, özelleştirme ve plan değişiklikleri sonucunda elde ettiği arazilerle gündeme gelen İstanbul Medipol Üniversitesi, Milli Emlak’ın 49 yıllığına tahsis ettiği Beykoz Kavacık’taki 220 bin metrekarelik arazide inşaata başladı. AKP’ye yakınlığı ile bilinen Fahrettin Koca’nın kurduğu Medipolitan Eğitim ve Sağlık Vakfı, arazide 20 bin öğrenci kapasiteli kampüs ve 434 yatak kapasiteli üniversite hastanesi inşa edecek.


20 BİN ÖĞRENCİ KAPASİTELİ


Vakfın kurucusu Koca, Medipolitan’ı kurmadan önce, kurucuları arasında İskender Paşa Cemaati’nin lideri Mahmut Esat Coşan’ın da bulunduğu Haksağ Sağlık Hizmetleri’nde Yönetim Kurulu Başkanı’ydı. İstanbul Medipol Üniversitesi Kavacık Kampüsü projesi 146 bin 582 metrekarelik yüzölçümlü arsada inşa edilecek. Ancak terk işlemleri yapılacak olan parselde alan 88 bin 237 metrekare olacak.

6 blok olan kampüste 8 katlı binalar yer alacak. 2019’da bitmesi girmesi planlanlanan kampüste 710 yataklı öğrenci yurdu, rektörlük, araştırma merkezi, kültür merkezi, amfi, derslik ve laboratuvarlar, kütüphane, mescit, ticari üniteler, kongre, seminer merkezi, toplantı salonları, açık ve kapalı spor salonları yer alacak. 39 bin 124 metrekare alanda inşa edilecek olan Medipol Üniversite Hastanesi ise 119 bin 91 metrekare inşaat alanına sahip, 12’ katlı 2 blok olan hastene Kavacık Kavşağı, ile Riva Yolu arasında bulunuyor.


Unkapanı TEKEL binası da verilmişti


Mayıs 2009’da Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından “kamu yararına dönük” eğitim hizmetlerinde kullanılması koşuluyla Maliye Bakanlığı’na devredilen TEKEL’in Unkapanı’nda bulunan binası üniversiteye 49 yıllığına tahsis edilen ilk yer olmuştu. Mayıs 2009’da “eğitim hizmeti için kullanılacak” denilen alan, Temmuz 2009’da jet hızıyla kurulumu tamamlanan Medipol Üniversitesi’ne verilirken, bu işlem kafalarda büyük soru işaretlerine neden olmuştu.


İmar planları değiştirildi


Medipol Hastaneleri’nin sahibi Türkiye Eğitim ve Sağlık Vakfı, İstanbul Beykoz’daki üniversite kampüsünü arazisini devletten tahsis yoluyla bedelsiz almıştı. 220 dönümlük kampüs arazisi, imar planında “yeşil alan, park ve otogar” olarak gözükürken, AKP’li İstanbul Belediye Meclisi’nin 2010’da yaptığı plan değişikliğiyle “özel eğitim alanı” ilan edildi. Belediye, itirazlara rağmen araziye 12 kat da yapılaşma izni vermişti. Medipol Eğitim ve Sağlık Vakfı arazi üzerinde 434 yatak kapasiteli bir hastane inşaa edecek. Kavacık’ta yapılan kampüsünün 146.5 bin metrekarelik bbir alanda 6 blok halinde yükselecek.



İsmail ŞAHİN/Sözcü


Geri Dön