21 / 12 / 2024

Beylikdüzü'ndeki plansız alışveriş merkezleri atıl kaldı

Beylikdüzü'ndeki plansız alışveriş merkezleri atıl kaldı

Beş yılda alışveriş merkezi sayısında patlama yaşanan Beylikdüzü'nde kimi lokasyon, kimi mimari, kimisi de yönetim yanlışlığı nedeniyle faaliyet alanlarını değiştirmeye başladı.





İstanbul Beylikdüzü'nde 8 yıl önce başlayan konut üretiminde sayı bugün 100 bine ulaşmış durumda. İstanbul ve Türkiye'nin dört bir yanında projeleri olan pek çok büyük inşaat şirketinin bölgeyi keşfinden sonra hızla artan konut sayısı, alışveriş merkezlerini, sosyal tesisleri, şehirleşmeyi de beraberinde getirdi. Her türlü üniteyi içinde barındıran site ve konut projelerinden sonra, şimdi de alışveriş merkezi yatırımcıları bu bölgedeki yatırımlarını sürdürüyor. 500 bin civarında nüfusu olan Beylikdüzü'nde irili ufaklı alışveriş merkezlerinin sayısı 30'a çıktı. 10 kadarı da yapım aşamasında. Bu alışveriş merkezlerinin arasında Migros Alışveriş Merkezi, Atirus, Beylicium gibi büyük olanları da var, İfa Çarşısı, Cumhuriyet Çarşısı gibi küçük olanları da. Ekinoks Alışveriş Merkezi ise yeni yapılıyor. Toplam kapalı alanı ortalama 40 bin metrekare olanların sayısı 10 civarında. Hal böyle olunca, alışveriş merkezlerinin çokluğu beraberinde tartışmayı da getiriyor. Çünkü yanlış lokasyonda, yanlış yönetilen ya da plansız inşa edilmiş alışveriş merkezlerinin kimi atıl durumda, kimisi de faaliyet alanlarını değiştirmek zorunda kaldı.


Alışveriş merkezleri hastane oldu


Beylikdüzü'nde alışveriş merkezlerindeki yanlış yapılanmaya değinen bir diğer isim de ECE Türkiye Proje Yönetim AŞ Alışveriş Merkezi Yönetimi Departman Müdürü Özgür Bekiroğlu. Bekiroğlu'na göre bölgede yapılan irili ufaklı alışveriş merkezlerinin pek çoğu boş kaldı. Alışveriş merkezlerinin özellikle lokasyon sorunu olduğuna dikkat çeken Bekiroğlu, birçoğunun ya yan sokaklarda ya da apartmanların arasında kaldığına vurgu yapıyor. Bazı alışveriş merkezlerinin el değiştirdiğine ve hastane gibi farklı faaliyetlerde kullanılmaya başladığına değinen Bekiroğlu, "Beylikdüzü çok büyük bir pazar. Bu nedenle yeni yatırımlar mutlaka olacak. Fakat bu alışveriş merkezleri inşa edilirken, lokasyona, yönetime, konsepte dikkat edilmesi gerekiyor" diye konuşuyor.


400 bin metrekare kapalı alan


Beylikdüzü'nde bulunan büyük alışveriş merkezlerinin toplam kapalı alanı 305 bin metrekare. Küçüklerle birlikte bu büyüklük 400 bin metrekareye kadar çıkıyor. Yani neredeyse 2 kişiye 1 metrekare toplam kapalı alan, 5 kişiye ise 1 metrekare kapalı alan düşüyor. Bu, Türkiye'de kişi başına düşen alışveriş merkezi alanı ortalamasının üstünde olduğu gibi, Türkiye'nin en çok alışveriş merkezine sahip İstanbul'daki oranın da oldukça üzerinde bunuyor. Bu alışveriş merkezlerinde yer alan mağaza sayısı ise 650 civarında.


'Her aktivitenin olduğu merkez hala ihtiyaç'


Levent Eyüboğlu / Multi TurkMall CEO'su..


Beylikdüzü'nde bulunan alışveriş merkezlerinin pek çoğunda, sinema salonu, bowling salonu gibi sosyal tesisler bulunuyor. Fakat Multi TurkMall CEO'su Levent Eyüboğlu'na göre bu yeterli değil. Çünkü Beylikdüzü'nde henüz bütün ihtiyaca cevap verebilecek, bütün aktiviteleri tek çatı altında barındıran bir alışveriş merkezi yok. Beylikdüzü'nün başlı başına bir yerleşim birimi olduğunu dile getiren Eyüboğlu şunları söylüyor: "Bölge, İstanbul'un önemli merkezlerinden biri olmaya aday. O yüzden doğru projenin hala başarılı olma şansı var. Gelişimi ve konsepti nedeni ile o bölgede ticari aktiviteler alışveriş merkezleri ile gelişecek."


'Bazıları kapanıyor'


Ercüment Alptekın / Alkaş Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü..


Blkaş Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Ercüment Alptekin'in de belirttiği gibi, artık yönetim, lokasyon ya da mimarinin herhangi birinin eksik olması, alışveriş merkezinin başarısız olması için yeterli. Bunun nedeni rekabet. Aksi takdirde alışveriş merkezlerinin kapanması ya da şekil değiştirmesi kaçınılmaz oluyor. Beylikdüzü'nde yapılan alışveriş merkezlerinin plansız yapıldığını dile getiren Alptekin, bunların yaşama şansının olmadığını da sözlerine ekliyor. Bunlardan bir tanesi Kaya Millenium. Kaya İnşaat tarafından büyük umutlarla kurulan, yaklaşık 35 bin metrekarelik kapalı alanı bulunan alışveriş merkezi, markaların mağazaları boşaltmasıyla birlikte alışveriş merkezini iş merkezine çevirdi. 14 katlı binanın başta bankalar olmak üzere şirketlere kiraya verildiğini ya da satıldığını dile getiren Kaya İnşaat yetkilisi, mağazaların kapandığını belirtti.


(SABAH)


 


Geri Dön