28 / 04 / 2024

Bezci: İnşaat sektöründeki daralma çıkılmaz bir hal alacak!

Bezci: İnşaat sektöründeki daralma çıkılmaz bir hal alacak!

ATO Başkanı Salih Bezci inşaat sektöründe üretimin yüzde 0.7 oranında artmasına rağmen ciroların yüzde 1.2 gerilemesini, inşaat maliyetlerinin yükselmesine ve banka faiz oranlarının istenilen düzeye çekilememesine bağladı.



Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci inşaat sektöründe yılın ikinci çeyreğinde üretimin yüzde 0.7 oranında artmasına rağmen ciroların yüzde 1.2 gerilemesini, inşaat maliyetlerinin yükselmesine ve banka faiz oranlarının istenilen düzeye çekilememesine bağladı. Banka faiz oranlarının tüketicinin gözünü korkuttuğunu dile getiren Bezci, bankaların hem özel sektör temsilcilerine hem de tüketiciye kamuya sağlanan ayrıcalıklara benzer avantajları sağlaması gerektiğini vurguladı.


ATO Başkanı Salih Bezci, önceki gün TÜİK tarafından açıklanan üç aylık inşaat sektörü ciro ve üretim endeksi rakamlarını yazılı bir açıklamayla değerlendirdi. TÜİK tarafından hazırlanan 3 aylık inşaat sektörü verilerine göre üretimin 0.7 oranında artmasına rağmen ciroların yüzde 1.2 gerilemesini, inşaat maliyetlerinin yükselmesine ve banka faiz oranlarının istenilen düzeye çekilememesine bağlayan Bezci şunları kaydetti:


"İnşaat üretiminde hızlı büyüme devam ediyor. Ancak maliyetlerin artması nedeniyle konut fiyatları da buna bağlı olarak artıyor. Bu durum da talebi olumsuz yönde etkiliyor. Üretimin artmasına rağmen satışlarda yaşanan durgunluk cirolara da yansımış görünüyor. Banka faiz oranları da tüketicinin gözünü korkutuyor. Bankaların hem özel sektör temsilcilerine hem de tüketiciye kamuya sağlanan ayrıcalıklara benzer avantajları sağlaması gerekir."


Başkan Bezci: Piyasaları özel sektör ve tüketici canlandırır


ATO Başkanı Bezci, yaptığı açıklamada inşaat sektöründeki ciro kaybının banka faiz oranlarındaki yüksekliğin yanı sıra inşaat maliyelerinin de artmasından kaynaklandığını dile getirdi. Bankalar kamu kurumlarına yüzde 5, özel sektöre yüzde 11 faiz oranlarıyla kredi vererek adeta özel sektörün belini büktüğünü dile getiren Bezci, "Oysaki piyasaları canlandıran ekonominin asıl dinamikleri özel sektördür. Bankaların faiz politikası değişmedikçe inşaat sektöründeki daralma gün geçtikçe çıkılmaz bir hal alacaktır. Yeni yasal düzenlemelerin, tamamlayıcı unsurlarıyla birlikte bir an önce gündeme gelmesi gerekmektedir" dedi. 


"Geçen yıla göre düşüş, bu yıla göre yükseliş var"


ATO Başkanı Bezci, geçtiğimiz yılın 2. çeyreğine göre konut satışlarındaki azalmanın sektör temsilcilerini umutsuzluğa düşürmemesi gerektiğinin altını çizerek açıklamalarına şöyle devam etti: "Geçtiğimiz yıla göre bir düşüş olduğunu görüyoruz. Ancak bu düşüşün önlenebilir olduğunu görmekteyiz. Piyasaları canlandıracak birkaç yasal düzenlemeyle inşaat sektörü bu olumsuzluğun altından kalkacaktır. İkinci çeyrek rakamlarına bakıldığında bu yılın ilk çeyreğine göre ciddi bir artış olduğunu da görmezden gelemeyiz. Bu yılın ilk çeyreğine göre 100 binin üzerinde konut satışı gerçekleşmiş. Bu da yüzde 10'un üzerinde bir artışın gerçekleştiğini bizlere göstermektedir. İnşaat sektörü geçtiğimiz yıla göre düşüş yaşasa da bu yıl yükselen bir trende sahip. Bu yükselişin katlayarak devam etmesi en büyük temennimizdir." 


ANKA


Geri Dön