02 / 05 / 2024

Bilecik'te Tarihi Osmanlı Evleri turizme açıldı!

Bilecik'te Tarihi Osmanlı Evleri turizme açıldı!

Osmanlı'nın ilk kurulduğu yer olan Bilecik'in Osmaneli ilçesine gelen turistler, Osmanlı evlerinde konaklayacak ve tarihi caddelerde yürüyecekler. Tarihi Osmanlı Evleri'nin, Osmaneli Belediyesi ve Kaymakamlığının yapım ve restorasyonu tamamlandı.



Osmaneli Belediyesi ve Kaymakamlığının yapım ve restorasyonunu tamamladığı Tarihi Osmanlı Evleri, Bilecik Belediyeler Birliği'nin organizasyonu ve Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı'nın (BEBKA) mali desteğiyle yürütülen "Bilecik Dünya Turizm Destinasyonu" projesi kapsamında turizme kazandırıldıktan sonra ilçeye gelen turistlerin gözdesi oluyor. 


Doğal güzelliklerinin yanı sıra, Roma, Bizans ve Selçuklu dönemlerine ait birçok tarihi kalıntının da bulunduğu Osmaneli'ndeki tarihi Osmanlı evlerinin turizme kazandırılması için gerekli tanıtım çalışmalarını Marka Kent Bilecik ekibi yürütüyor. Tarihi evlerin tespit edilmesi ve profesyonel fotoğrafçılar tarafından oyuncularla fotoğraflanmasıyla startı verilen çalışmalar, web sitesinin oluşturulması, paket turların hazırlanması afiş ve billboard çalışmaları ile devam etti. Projenin saha çalışmaları ile Osmaneli'ndeki tarihi Osmanlı evlerinin bilinirliğinin artması için çok geniş kapsamlı çalışmalar yürütülürken, bugün istenilen başarı yavaş yavaş elde edilmeye başlandı. En fazla turist çeken ilçemiz olan Osmaneli'de tarihi Osmanlı Evleri ziyaretçilerin akınına uğruyor. Çalışmanın ilk ayağını tarihi mekanların fotoğraflanması oluşturdu. 


Türkiye'nin önde gelen fotoğrafçıları ve oyuncuları kullanılarak gerçekleştirilen çekimler, projeye verilen önemin en güzel örneğini oluşturdu. Bundan sonraki çalışmalarla birlikte Tarihi Osmanlı Evleri'nin bilinirliği daha da arttı ve burası turistlerin çok önemli bir uğrak yeri haline gelmeye başladı. Son dönemde Osmanlı tarihi ve kültürüne olan ilginin ve merakın gerek Türkiye, gerekse dünyada artış gösterdiğine dikkat çekilirken, 19. yüzyıl sivil mimarisi olarak adlandırılan Osmanlı evleri için saklı hazine tanımlamasında bulunuluyor. 


Osmaneli ilçesindeki tarihi Osmanlı evlerinin turizme kazandırılması için çok titiz bir çalışma yürütüldü. Yapılan işin ne derece önemli olduğunu bilen yetkililer, uzun yıllar dünya siyasetine yön veren Osmanlı'ya olan ilgi ve merakın günden güne artmakta olması nedeniyle, bunun farkındalığı ve adeta saklı hazine gibi duran Osmanlı tarihinden izler taşıyan evleri gün yüzüne çıkartmak ve turizme kazandırmak için çok önemli projeler hayata geçirdiler. 


Çalışmalar ilerledikçe bilinirlik arttı ve turistler gelmeye başladı. Sürdürülen tanıtım çalışmalarıyla birlikte ilçeye gelen turistlerin eksiksiz hizmet alabilmesi için bazı tarihi evler otele dönüştürüldü ve ilçe de bir de butik otel açıldı. 


Osmaneli'nde Bizans dönemine ait su kemerleri, mezarlar, tümülüsler, Selçuklu dönemine ait gözetleme kuleleri, Mimar Sinan tarafından yapılmış Taşköprü kalıntısı, yapılış tarihleri 450-500 yılları arasında değişen iki cami ve 124 adet 19. yüz yıldan kalma Osmanlı evleri bulunuyor. Bu çalışmaların bugün meyvesini verdiği görülürken, Osmaneli tarihi evleri ilçeye gelen turistlerin ziyaret ettiği yerlerin başında geliyor. 


Bilecik Yarın Gazetesi -  Emine Türksoy 


Geri Dön