14 / 05 / 2024

Bilerek ya da bilmeyerek banka hesabını başkasına kullandıranlar dikkat!

Bilerek ya da bilmeyerek banka hesabını başkasına kullandıranlar dikkat!

Banka hesabını başkasına kullandıranlar, bu ilişkiden komisyon elde edenler suç işliyor. Peki tespit edilmesi halinde nasıl bir süreç izleniyor?



Korkmaz, vergi beyanları boş olmasına rağmen banka işlem hacmi 300 milyon TL gibi faaliyeti ile orantısız bir rakama ulaşan hesapların başkasına kullandırıldığına dair kanaat oluştuğunu kaydetti. Korkmaz'ın verdiği bilgilere göre; 5549 Sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun’un 15. Maddesine göre, kimlik tespiti gerektiren işlemlerde kendi adına ya da başkası adına hareket eden kişi işlemi yapmadan yükümlülere kimin hesabına hareket ettiğini yazılı olarak bildirmediği takdirde 6 aydan 1 yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası veriliyor. Bu maddeyle işlemi yapan kişinin başkası hesabına hareket etmesi halinde bu durumu yükümlülere yazılı olarak bildirmesi, aksi takdirde cezalandırılması hüküm altına alınmış.

Şüpheli durumlar hangileri?

Suç Gelirlerinin Aklanmasının Ve Terörün Finansmanının Önlenmesine  Dair  Tedbirler Hakkında Yönetmeliğin  5. Maddesine göre; yükümlüler; sürekli iş ilişkisi tesisinde tutar gözetmeksizin, işlem tutarı ya da birbiriyle bağlantılı birden fazla işlem tutarı 85 bin TL veya üzerinde olduğunda,  elektronik transferlerde işlem tutarı ya da birbiriyle bağlantılı birden fazla işlemin toplam tutarı 7.500 TL veya üzerinde olduğunda, şüpheli işlem bildirimini gerektiren durumlarda tutar gözetmeden, daha önce elde edilen müşteri kimlik bilgilerinin yeterliliği ve doğruluğu konusunda şüphe varsa tutar gözetmeden, kimliğe ilişkin bilgileri almak ve bu bilgilerin doğruluğunu teyit etmek suretiyle müşterilerinin ve müşterileri adına veya hesabına hareket edenlerin kimliğini tespit etmek ve işlemin gerçek faydalanıcısının ortaya çıkarılması için gerekli tedbirleri almak zorunda.

Tespit edilirse neler yapılıyor?

1-) Banka hesaplarını kullandırarak şahıs veya şirketlerin, ödeme veya tahsilatlarına aracılık ederek komisyon geliri elde edilenler hakkında vergi inceleme raporları düzenleniyor.

2-) 549 Sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun’un 15.maddesi hükümleri gereği Malî Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığına gönderilmek üzere görüş ve öneri raporu düzenleniyor.

3-) Merkez Bankasından izinsiz faaliyette bulunulduğundan konunun değerlendirilmesi için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına gönderilmek üzere görüş ve öneri raporu düzenleniyor.

4-) İncelenen mükellefin banka hesaplarını kullandırmanın yanında  sahte fatura düzenlemesi halinde suç duyurusunda bulunmak üzere vergi suç raporu düzenleniyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön