03 / 05 / 2024

Bina deprem analizi nedir?

Bina deprem analizi nedir?

Bina deprem analizi nedir? Bina deprem analizini kimler yapar? Bina deprem analizi nasıl yapılır? sorularının cevaplarını merak ediyorsanız haberimizin devamını inceleyebilir ve konu hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz..



Bina deprem analizi nedir?


Bina deprem analizi, binanın, olası depremlere karşı dayanıklılığının test edildiği analiz çalışmalarına verilen isim olarak karşımıza çıkıyor. Bina deprem analizi, deprem yönetmeliklerine uygun yapıldığı şüpheli eski, projesiz, izinsiz ve kontrolsüz yapılan binalar için gerekli görülüyor.


Bina deprem analizini kimler yapar?


Bina deprem analizi, 2012 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından açıklanan deprem analizi yapan firmalara yaptırılabiliyor. Peki bina deprem analizi nasıl yapılıyor? işte sorunuzun cevabı..


Bina deprem analizi için öncelikle binanın genel durumu belirleniyor. Genel durum tesbitinde Binanın eskiliği, şekli ve yapılış tarzı dikkate alınıyor. Daha sonra binanın taşıyıcı sistemi yerinde ölçümler (röleve) yapılarak belirleniyor, zemin durumu araştırılıyor ve kullanılan malzemelerin (beton, demir vs.) kaliteleri saptanıyor.  Bu ölçümler sonucu elde edilen veriler ve bilgisayar programları yardımıyla binalar üç boyutlu olarak modellenip binanın deprem durumundaki davranışı inceleniyor. Bu analiz sonucu binanın zayıflıklarını ve bunların mümkünse düzeltilebilmeleri için önerilerin sunulduğu bir rapor hazırlanıyor.



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön