29 / 04 / 2024

Bina güçlendirmede mucize yöntem: İşte A'dan Z'ye 'karbon fiber' mucizesi!

Bina güçlendirmede mucize yöntem: İşte A'dan Z'ye 'karbon fiber' mucizesi!

Hatay’da üçüz bloklardan biri adeta kum yığınına döndü, biri ağır hasar aldı, diğeri ise dimdik ayakta kaldı. Ayakta olan blok, 14 yıl önce ODTÜ’lü hocaların kendi geliştirdikleri ‘karbon fiber’ yöntemiyle güçlendirilmiş. İşte A'dan Z'ye 'karbon fiber' mucizesi....



Hatay’da üçüz bloklardan bir tanesi adeta kum yığınına döndü, bir tanesi ağır hasar aldı, diğeri de dimdik ayakta kaldı. Anlaşıldı ki ayakta olan blok, 14 sene önce ODTÜ’lü hocaların kendi geliştirdikleri ‘karbon fiber’ yöntemi ile güçlendirilmiş. 

Tamamen yerli bir proje olan karbon fiber yöntemini Mustafa Tümer Tan ‘tez’ çalışması şeklinde ortaya atmış, Prof. Dr. Güney Özcebe de geliştirip bu blokta uygulamış. Hürriyet'ten Fulya Soybaş da Prof. Dr. Özcebe ile konuştu, mucize karbon fiber yöntem ile ilgili tüm merak edilenleri sordu...

Hürriyet'ten Fulya Soybaş'ın yazısında yer alan detaylara göre, fikri o dönem yüksek lisans yapan Mustafa Tümer Tan ‘tez’ çalışması şeklinde ortaya atmıştı. Şu an TED Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı olan Prof. Dr. Güney Özcebe de  hemen ekip kurup projeyi geliştirdi. Ayrıca NATO ve TÜBİTAK’tan 50 bin Euro finansman desteği aldı. Prof. Dr. Güney Özcebe gazete ve TV’lerde günlerdir ‘mucize’ denilen bu karbon fiber yöntemini anlatıyor. 

Bina güçlendirmede mucize yöntem: İşte A dan Z ye karbon fiber mucizesi!

İşte Fulya Soybaş'ın Prof. Dr. Güney Özcebe ile yaptığı o söyleşi...

DANIŞMANLIĞA HAZIRIZ

Prof. Dr. Güney Özcebe, bu yöntemin yaygın olarak kullanılması gibi bir arzu varsa üniversiteler olarak dayanışma ve danışmanlığa hazır olduklarını söyleyerek ya da işi yapacak kişilere eğitim verebileceklerini kaydetti. Prof. Dr. Güney Özcebe "Sorumluluktan kaçmıyoruz. 15 sene önce hem de o zamanın teknolojisi ile bunu yapabildiğimizi ispatladık, yine başarabiliriz. Biz o dönem çok anlattık ama sesimizi duyan olmadı. O dönem yardım istenseydi 15 yılda, 15 bin mühendis yetiştirirdik. Gelin şimdi aynı hataları yapmayalım." dedi.

BU YÖNTEMLE KONUTTAN TAŞINMAYA GEREK YOK

NASIL YAPILIYOR?

Güçlendirme demek pek çok insanın konutundan en az 8-9 aylığına taşınması demek. Fakat kiralık ev ve taşınma maliyetlerinin yüksekliği ekonomik sıkıntı yaşayan birçok aileyi yaşadığı eve adeta ‘mahkûm’ ediyor. İşte bu döngüyü kırmak ve içinde yaşayan varken de bina güçlendirmenin mümkün olduğunu ispat etmek isteyen ODTÜ ekibi çeliğe göre çok daha güçlü, 0.1 milimlik karbon lifli polimerler ile güçlendirme yapılabileceğini ortaya çıkarıyor. Söz konusu projenin başındaki Prof. Dr. Güney Özcebe bu keşif için bir taraftan finansman bulmaya çalışırken, altındaki ekip de gece gündüz çalışıyor.


Geri Dön