06 / 05 / 2024

Bina yangınlarının yüzde 20'sine temizlenmeyen bacalar sebep oluyor!

Bina yangınlarının yüzde 20'sine temizlenmeyen bacalar sebep oluyor!

Balıkesir Belediyesi İtfaiye Müdürü Hüseyin Kurt, "Baca bakımı ve temizliği, yangından korunma tedbirleri arasında önemli bir yer tutuyor. Ülkemizde her yıl bina yangınlarının yüzde 20'si temizlenmeyen bacalardan çıkıyor." dedi....



Balıkesir Belediyesi İtfaiye Müdürü Hüseyin Kurt, vatandaşları muhtemel baca yangınları ile karşılaşmamaları için temizlik yaptırmaları konusunda uyardı. Kurt, "Baca bakımı ve temizliği, yangından korunma tedbirleri arasında önemli bir yer tutuyor. Ülkemizde her yıl bina yangınlarının yüzde 20'si temizlenmeyen bacalardan çıkıyor." dedi. Kurt tarafından yapılan açıklamada, tıkanıklıklar ve ters esen rüzgarlar sebebiyle bacaların çekmediğine temas edilerek, sobadan sızan gazlardan dolayı birçok kişinin hayatını kaybettiği ya da hastanelerde tedavi görmek zorunda kaldığı hatırlatıldı.


Zamanında yapılacak baca temizliğinin üzücü olayların önüne geçeceğini dile getiren İtfaiye Müdürü Kurt, "Temizlenmeyen bacalarda oluşan kurumlar baca yangınlarına neden olmakta, bu da maddi kayıpların yanısıra can kayıplarına da yol açabilmektedir. Vatandaşlarımızın bu tür üzücü sonuçlarla karşılaşmaması için konut bacalarını yılda en az iki kez, lokanta, fırın ve benzeri işyerlerine ait bacalarını ise ayda en az bir kez olmak üzere temizletmesi gerekmektedir. Bacalar temizlenmediği zaman yakıtlar eksik ve verimsiz yanmaktadır. Eksik yanma sonucu oluşan kirli gazlar ve parçacıklar ise bacaların tıkanmasına neden olmaktadır. Tıkalı baca da sağlıklı çekiş yapamaz ve gazı geri teper. Bunun sonucunda karbonmonoksit gazı ortama yayılır ve zehirlenmeler oluşur." diye konuştu. Baca temizliği yapılsa dahi lodoslu havalarda sobaların yakılmaması ve yanıyorsa söndürülmesi gerektiğini ifade eden Kurt, temizlikten sonra yakıtların daha verimli yandığını ve böylece tasarruf sağlandığını, soba ve kalorifer bacalarının düzenli olarak temizletilmesiyle de yılda yüzde 15 ile 30 oranında yakıt tasarrufu sağlanacağını söyledi. 


Bacaların temizliği kadar bakımlarının da önemli olduğuna dikkat çeken Hüseyin Kurt, iyi bir ısınma, sağlıklı bir baca ve sağlıklı bir çevre için kaliteli yakıt kullanılmasına özen gösterilmesi ve bacalarda oluşan çatlaklara karşı da kış gelmeden önlem alınması gerektiğine işaret etti. Baca temizliğinin uzman kişilere yaptırılmasının önemine değinerek, Belediye İtfaiyesi'nin bu konuda da hizmet verdiğini, dileyen vatandaşların 241 28 75 numaralı telefona başvurarak her türlü bilgi ve desteği alabileceğini sözlerine ekledi. Kurt ayrıca doğalgaz kombileri ve şofbenlerin temizliği hakkında başvurular aldıklarını da belirterek, müdürlüğün bu konuda yetkili olmadığını, vatandaşların yetkili servislere başvurması gerektiğini ifade etti.


Zaman Gazetesi


Geri Dön