17 / 05 / 2024

Bina yöneticisinin topladığı paraları yerinde kullanmamak suçtur!

Bina yöneticisinin topladığı paraları yerinde kullanmamak suçtur!

Posta Gazetesi Yazarı Tamer Heper, faturaları ödedik ama yönetici 7 bin TL borcumuz olduğunu söylüyor ne yapabiliriz diye soran okuyucusuna cevap veriyor. İşte o yazı!



24 daireli bir binada 16 ay önce bir daire aldım, oturuyorum. Bu süre içinde yakıt olarak merkezi sistem kömür yaktık. Bu süre içinde de bana düşen borcu ödedim. Yönetime hiç borcum yok. Şimdi doğalgaza geçme çalışması var fakat yönetici kömürcüye 7 bin TL borcumuz bulunduğunu söyledi. Ben bunu ödemek zorunda mıyım? 


Size iki ihtimale göre yanıt verebilirim. Birinci ihtimalin yanıtı basit. Şayet yöneticinin bahsettiği borç 16 aydan önceki dönemin borcu ise bu borç sizi ilgilendirmiyor. Borç eski malikin borcu. Şimdi ikinci ihtimal, borç 16 aydan sonraki borç ise bu durumda da iki ihtimal var. Birincisi, yönetici sizden eksik ortak gidere katılım payı almıştır, bunun belirlenmesi kolay, yakıt faturalarını ibraz eder, dairelere bölünür,ödedikleriniz size düşen rakamla karşılaştırılır borç varsa ödenir fazla varsa mahsup edilir.


İkinci ihtimal, siz ortak gideri hakkınıza düşeni kadarını ödemişsinizdir ama yönetici bunu yakıt satıcısına yansıtmamıştır. Eh burada da “sizin borcunuz var” diyecek değiliz, bu yöneticinin borcudur ve hatta ortada bir de suç söz konusudur. Topladığı paralar yerinde kullanmayıp kendine mal etmiştir ki bu suçtur, olayı belki tek başınıza hesap istemekle çözemeyebilirsiniz, bu konuda binanın denetçisini harekete geçirmek daha uygun davranış olur. Bir de komşulannızla bu hususu acaba onların bu konuda bir şikayeti yok mu? Bu son söylediğim hukuki değil de çok sosyal bir yaklaşımdır, bazen olayın çözümüne bu tür yaklaşımlarla ulaşılır.


Tamer Heper/Posta


Geri Dön