Binalarda kat mülkiyetine nasıl geçilir?
Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde binalarda kat mülkiyetine nasıl geçileceğini kaleme aldı.
Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde binalarda kat mülkiyetine nasıl geçileceğini yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucusu "İki bloklu binamız var, buralarda arsada hisse tapuları bulunuyor. İkisi de ayrı parsellerde ama her ikisi de inşa edilirken belediyeye ait alana tecavüzlü. Belediye tecavüzlü alanı satışa çıkardı ve bir rakam belirlendi. Kat mülkiyetine geçebilmek için bu satın alma işi halledilmeli. Ancak kimlerin kaç lira ödemesi gerektiğinin hesabı nasıl yapılmalı?" sorusunu yöneltti.
***
Okuyucumun anlattığı olay gerçekten de problem. Özellikle planlı alanlarda sınır tecavüzü, kazara meydana gelmez. Sınırlar net olarak bellidir. Bu nedenle bazı hallerde yıkım kararı bile verilir. Ancak bugün belli bir para ödenilerek işgal edilen alan satın alınabiliyor ise bir iki ihtimalden söz edeceğim.
Birinci ihtimal, okuyucum arsada ‘hissedarız’ diyor. Bu, binanın yapıldığı arsada hisse sahibi olunduğu anlamını taşıyor ise ortaklar masrafa hisseleri oranında katılır. Ancak binalarda kat irtifakı kurulup da kat irtifak tapuları alındığında, bu tapularda cinsi hanesinde ‘arsa’ yazar. Okuyucumun sözünü ettiği ortaklık bu şekilde kat irtifak tapusu ise her tapuda arsa payları bellidir. İşte bu arsa payları oranında masrafa katılınır.
***
Üçüncü bir ihtimalden de söz etmek isterim. Binaları müteahhit yapmış. Müteahhit ile yapılmış sözleşmelerde müteahhidin, inşaatların tamamlanarak taraflara teslim edeceği yazılı ise bu halde müteahhit kat mülkiyeti kurarak binayı teslim etmelidir.
Zira hukuken bir inşaat kat mülkiyeti kurulmakla tamamlanmış olur. Bu durumda da giderin müteahhit tarafından karşılanması ve sonrasında kat mülkiyeti kurması gerekecektir. Bunların netleşmesi müteahhitle yapılan sözleşmenin ve okuyucumun elinde var ise kat irtifak tapusunun veya hisseli arsa tapusunun incelenmesi ile mümkün olacaktır.