27 / 04 / 2024

Binalardaki betonarme su depoları, yapı güvenliğini tehdit ediyor!

Binalardaki betonarme su depoları, yapı güvenliğini tehdit ediyor!

Binalardaki temiz suyu, betonarme su depolarında muhafaza etmek hem yapı güvenliğini hem de insan sağlığını tehdit ediyor. Ekomaxi Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Mulhan, betonarme su depoları konusunda apartman ve site yöneticileri ile işletmeleri uyararak önemli açıklamalar yaptı...



Su, sürdürülebilir bir yaşam için olmazsa olmazlar arasında bulunuyor. Susuz bir hayat düşünmek imkansız fakat bazen çeşitli sebeplerle yaşam alanlarında kısa zamanlı su kesintileri yaşanabiliyor. Söz konusu bu kriz durumlarında da yapılardaki su depolarının varlığı yüreklere su serpiyor. Peki su depoları güvenli mi?

İNSAN SAĞLIĞINI VE YAPILARIN GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDİYOR

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamad yapılarda yaygın olarak kullanılan geleneksel su depolarının hem yaşamı hem de yapının güvenliğini tehdit ettiğini ve bu nedenle su deposu tercihinde birçok güvenlik kriterini göz önünde bulundurmak gerektiğini söyleyen Ekomaxi Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Mulhan, geleneksel su depoları konusunda apartman ve site yöneticileri ile işletmeler için önemli uyarılar yaptı.

Binalardaki betonarme su depoları, yapı güvenliğini tehdit ediyor!

Ekomaxi Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Mulhan açıklamasında “Binalardaki önemli sistem çözümleri arasında bulunan su depoları hem sağlıklı yaşam hem de yapı güvenliği açısından kritik önem de taşıyor. Çünkü geleneksel sistemler şeklinde isimlendirilen betonarme su depoları, depremler ve sarsıntılar sebebiyle zamanla statik taşıyıcılığını kaybedebiliyor. Söz konusu bu durum depoda sızdırma problemlerinin oluşmasına sebep oluyor. Binaların zemin katında yer alan betonarme depolarda ki sızırma problemi ise yapının yük taşıma kapasitesini düşürerek, yapının ömrünü kısaltıyor. Özellikle Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında hafif ve orta hasarlı yapılardaki betonarme su depolarında oluşan çatlaklar, depremde ayakta kalmayı başaran bu yapıların geleceği açısından ciddi bir sorun teşkil ediyor.

Binalardaki betonarme su depoları, yapı güvenliğini tehdit ediyor!

Betonarme depolardan kaynaklı bir diğer sorun da doğrudan yapı sakinlerinin sağlığını tehdit ediyor. Dış ortam şartlarına açık olan betonarme su depolarında zamanla; pas, yosun ve bakteri de oluşabiliyor. Söz konusu bu durum da suyun kimyasal yapısını bozarak, insan sağlığını tehdit ediyor.

3 YA DA 4 GÜNDE KURULUYOR

GRP su depolarını tercih ederek, betonarme su depolama yönteminin olumsuz etkilerini önlemek, ilk yatırım maliyetleri ve kurulum süreleri açısından avantaj sağlamak da mümkün. Demonte şekilde üretilmiş olan GRP su depoları, renovasyon kapsamında da değerlendirilebiliyor. Yani mevcut binalardaki betonarme su depolarının yerine de kolaylıkla kurulabiliyor. Ekomaxi olarak, bu sistemi binalara 3 ila 4 gün gibi kısa bir zamanda kurup, devreye alabiliyoruz. Ayrıca GRP su depoları, ilk yatırımda betonarme depolara göre yüzde 40 fiyat avantajı da sağlıyor” dedi.

Su depolama sistemlerine yenilikçi bir yaklaşım getirmiş olan Ekomaxi GRP su depoları, yüksek mühendislik malzemesi şeklinde tanımlanan ve SMC şeklinde isimlendirilen “cam elyaf takviyeli kompozit malzeme” ile üretiliyor. Böylelikle geleneksel sistemlerde olduğu gibi; aşırı sıcak ve aşırı soğuklarda dış ortam şartlarından da etkilenmiyor. GRP panellerin pürüzsüz yüzey yapısı ve cam elyaf içeriği su içerisinde; yosun, mantar, bakteri oluşumunu da önlüyor. Böylelikle Ekomaxi GRP su depoları, 50 senelik kullanım ömürleri boyunca; depolanan suyu, kalitesini de bozmadan, güvenli bir biçimde muhafaza ediyor.

Satışlar düşerken, zenginlerin elindeki konut sayısı artıyor! Sektörde tehlike çanları çalmaya başladı!

'Fahiş fiyatlarla konut satılıyor algısı yanlış!'

Yabancıya konut satışı mercek altında! 100'den fazla dosya incelemede! 


Geri Dön